ISPARTA-BHA
TOBB tarafından düzenlenen Türkiye Ekonomi Şurası, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, bakan yardımcıları, Türkiye genelindeki oda/borsa başkanlarının katılımıyla TOBB İkiz Kulelerde gerçekleştirildi.
Toplantıya katılan ITSO Başkanı Metin Çelik, özellikle KOBİ’lerin krediye erişimde yaşadığı sıkıntıları, yüksek faiz oranlarını, KGF ve nefes kredilerine ulaşamama gibi finansman sorunlarını gündeme getirerek, işverenlerin ciddi bir mali baskı altında olduğunu vurguladı. Muhasebecilerin artan iş yüküne ve e-dönüşüm sürecinin getirdiği maliyetlere de dikkat çekti.
ITSO Başkanı Metin Çelik’in sunduğu çözüm önerilerinden bazı başlıklar şu şekilde:
1. Vergi Yapılandırması ve Taksitlendirme: Ödeme zorluğu yaşayan mükellefler için acil yapılandırma imkânı tanınmalı.
2. Tapu Harçları: Düşük bedelli geçmiş satışlar için 5 yılı aşmayan işlemlerde düzeltme hakkı verilmeli,
3. Yeme-İçme Sektöründe KDV: KDV oranlarındaki belirsizlik giderilmeli, netlik sağlanmalı.
4. E-Defter Süreleri: Aylık olan gönderim sürelerinin 6 ay veya yıllık periyotlara uzatılması talep edildi.
5. Finansmana Erişim: Kredi temininde kolaylaştırıcı adımlar atılmalı, beklenti genel bir finansal af yönünde.
E-dönüşüm maliyetleri, KDV beyannameleri, SGK e-tebligat sistemi ve münfesih şirketler ile Bağ-Kur zorunluluğunun yeniden değerlendirilmesine yönelik talepleri de ileten Başkan Çelik, ayrıca enflasyon düzeltmesi, sistem sorunları, veri paylaşımı, taksit sınırlamaları ve beyannamelerde sadeleşme gibi birçok teknik ve yapısal konuda önerilerde bulunuldu.
Başkan Metin Çelik, Isparta iş dünyasının yaşadığı sorunların çözümü için ilgili kurumlarla temas halinde olmaya devam edeceklerini ve önerilerin takipçisi olacaklarını ifade etti.