enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3666
EURO
34,7905
ALTIN
2.442,39
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
28°C
Adıyaman
28°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
24°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Ayçiçeğinde Edirne birinci sırada

Ayçiçeğinde Edirne birinci sırada
REKLAM ALANI
30.03.2024
0
A+
A-

Edirne Valisi Yunus Sezer, basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak Edirne’deki tarım yatırımlarını değerlendirdi. Vali Sezer, Edirne’nin çeltikten sonra ayçiçeği üretiminde de 1’inci sıraya geldiğini bildirdi.

‘EDİRNE AYÇİÇEĞİNDE DE 1’İNCİ SIRADA

Edirne’nin çeltik üretiminin ardından ayçiçeğinde de Türkiye birincisi konumuna geldiğine vurgu yapan Vali Sezer; “Trakya toprakları verimli topraklar. Gerçekten de burada bilinçli tarım yapılıyor. Çiftçilerimiz son derece bilinçliler. Diğer taraftan da sulanabilir arazi çok fazla. Meriç’in sulamış olduğu su imkanında çok büyük projelerle faydalınabiliyor.

Sulanabilir arazi çok fazla olunca ikinci ürün imkanları da çok fazla. Özellikle bizim burada çeltik üretiminde her 2 tabaktan birisi Edirne’de üretiliyor. Bunun yüzde 25’ini de İpsala bölgesinde üretiyoruz. Bu bizim açımızdan son derece önemli. Yine buğday üretiminde geçen senelere göre üst basamaklara yükseldik. Buğday üretiminde de dördüncü sıradayız. Kanola’da yüzde 14 üretimle üçüncü sıradayız. Ayçiçeği’nde 2022 sonunda ikinci sıradaydık ama geçen sene itibariyle birinci sıradayız” ifadelerini kullandı.

SULAMADA ÖNEMLİ ADIMLAR

Meriç sulama projesinin ilk etabının bitirildiğini kaydeden Vali Sezer, proje kapsamında 5 bin dekar sulama yapılabileceğini ifade etti. Vali Sezer; “Çok önemli sulama projeleri hayata geçiriliyor. Bu sulama projelerinden Çömlekköy Barajı’nın temelleri atıldı, Çakmak Barajı’nde sulamalar hayata geçirilecek, Hamzadere Barajı’nda 5 bin hektara yakın sulama yapılacak. Meriç sulama projesinin ilk etabı tamamlandı burada 5 bin hektar sulanabilir hale gelecek. Bunların hepsi Edirne’ye üretim noktasında bir katma değer olarak dönüş olacak. Burada üç tane bileşenimiz var. Bir tanesi çok verimli topraklar, ikincisi sulanabilir arazi, üçüncüsü de yapılan önemli sulama yatırımları ve bilinçli çiftçilerimiz ve tarımda son teknoloji kullanılması” şeklinde konuştu.

“SEBZE ÜRETİMİNDE ÜLKEMİZİ BELLİ NOKTALARA GETİRME HEDEFİMİZ VAR”

Edirne’yi sebze üretimi konusunda da belirli bir noktaya taşımaya çalıştıklarının altını çizen Vali Sezer; “Çeltik özelinde şunu söyleyeyim, dünyadaki çeltik veriminin en fazla olduğu ülke, yani dekara çeltik verimi bakımından en fazla olduğu ülkelerden birisi Türkiye, bu çok önemli. Bugün de sera dağıtımı gerçekleştirdik.

Bizim sebzecilik noktasında biraz eksiğimiz var il olarak. Bunu da örtü altı üretimi arttırarak karşılamaya çalışıyoruz. Bugün 40 tane seranın dağıtımı yapıldı. Ama bu sene içerisinde bunu çok daha üst seviyelere çıkarmayı düşünüyoruz. Yani yaklaşık 100 sera daha vererek çiftçilerimizde örtü altı seracılık ve sebze üretiminde de ilimizi belli noktalara getirme hedefimiz var” diye konuştu.

Adem Batuhan SEVER

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi