enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4841
EURO
34,7053
ALTIN
2.410,37
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Hafif Yağmurlu
24°C
Adıyaman
24°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C

Ar-Ge harcamaları 10 kat arttı

Ar-Ge harcamaları 10 kat arttı
REKLAM ALANI
06.01.2024
0
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “2002’de 1,2 milyar dolar olan Ar-Ge harcamalarımızı yaklaşık 10 kat artırarak ülkemizin bilimsel ve teknolojik kapasitesini güçlendirdik.” dedi.

ANKARA-BHA

Bakan Kacır, KORDSA Öncül Ar-Ge Laboratuvarı’nın açılışını yaptı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, Türkiye’nin teknoloji ekosistemini özel sektör iş birliğiyle geliştirmeye devam ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

 

GÜÇLÜ EKOSİSTEM: Ülkeleri küresel rekabette öne çıkaran unsurların başında şüphesiz bilim ve teknoloji geliyor. Teknolojiyi üretmek için de iyi işleyen bir Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosistemi şart. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son 22 yılda, bilime ve teknolojiye yaptığımız yatırımlarla güçlü bir ekosistem inşa ettik.

 

AR-GE VE İNOVASYON: Bin 600’den fazla Ar-Ge ve tasarım merkezi, 208 üniversite ile 272 binden fazla Ar-Ge personellerimizle, kurduğumuz 101 teknoparkta yer alan 10 binden fazla tekno-girişimcimiz ile ülkemizin teknoloji ve yenilikçilik alanında dünya çapında rekabet edebilir bir konuma gelmesini sağladık. 2002’de 1,2 milyar dolar olan Ar-Ge harcamalarımızı yaklaşık 10 kat artırarak ülkemizin bilimsel ve teknolojik kapasitesini güçlendirdik.

 

YATIRIMA TEŞVİK: Yatırım teşvik sistemimizde katma değerli ve yüksek teknoloji üretimi önceledik.  Son 5 yılda düzenlediğimiz teşvik belgelerinin yaklaşık yüzde 44’ünü orta yüksek ve yüksek teknolojili yatırımlar oluşturuyor. Yine aynı dönemde, yüzde 66 artış gösteren yüksek teknoloji üretimimiz; araştırma altyapılarımızın gücü, girişimcilik ekosistemimiz ve sanayicilerimizin nitelikli yatırımlarıyla gerçekleşti. Bu sayede son 2 yıldır ihracat rekorları kırmamız, elbette şans eseri değil.

 

BÜTÜNCÜL BAKIŞ: Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosistemimizi bütüncül bir bakış açısıyla kurguladık. “Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programımız” bir fikrin nitelikli ürüne dönüşmesinde önemli bir yere sahip. Bu laboratuvarlarda, bilim insanlarımız teknolojik gelişmelerin girdisi olan temel araştırmaları gerçekleştiriyor. Ülkemizi yenilikçi teknoloji alanlarında küresel çekim merkezine dönüştürüyoruz.

 

ÇIĞIR AÇICI TEKNOLOJİLER: Destek programımızda da katmanlı imalattan mobiliteye çığır açıcı teknolojilere odaklandık. Kendi alanında yetkin ulusal ve uluslararası kuruluşların bilimsel çalışmalarına, rekabetçi ürünler geliştirmesi için Ar-Ge laboratuvarları tesis etmesine olanak sağladık. Bu laboratuvarları gelecekte yüksek teknolojili ürünler ortaya koymaları için bilimsel araştırmalara yönlendiriyoruz.

 

YÜKSEK KATMA DEĞER: Teknoloji hazırlık seviyesinin ilk basamaklarına yaptığımız bu yatırımlar ile gelecekte ticarileştirilebilir yüksek katma değerli ürünlerin tohumlarını atıyoruz. Daha önce General Elektrik, AVL, Ericsson, Turkcell, BTS Grup, TUSAŞ, ASELSAN ve Arçelik bu programdan faydalandı. Firmalarımız, kurdukları merkezlerde; katmanlı imalat, mobilite, 5G ve 6G, yapay zekâ ve aviyonik siber güvenlik alanlarında yenilikçi projelere imza atıyor.  Bu yetkin çalışmalar için 150 milyon TL kaynak ayırdık.

 

ÜSTÜN NİTELİKLİ LABORATUVARLAR: Bundan sonraki hedefimiz; otonom araçlar, yeni nesil haberleşme teknolojileri, simülasyon ve modelleme, dijital ikiz ve hidrojen depolama alanlarında üstün nitelikli laboratuvar altyapılarını kurmak olacak. Bu sayede alanında uzman sanayi kuruluşlarımızın ve firmalarımızın temel Ar-Ge çalışmalarında öncü olmasını hedefliyoruz.

 

KOMPOZİT VE İLERİ MALZEME TEKNOLOJİLERİ: KORDSA ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bu laboratuvar ile odak alanlarımızdan biri de kompozit ve ileri malzeme teknolojileri. Havacılık, uzay sanayi, mobilite, inşaat, teknik tekstil gibi stratejik sektörleri yatay olarak kesen sürdürülebilir ileri malzeme alanındaki teknolojilerde, kabiliyet geliştirmek için bu yatırımı gerçekleştiriyoruz.

 

POZİTİF KATKI: Bu alanda, oluşturulan katma değer ve teknoloji, diğer sektörlere çarpan etkisi ile pozitif katkı sağlıyor. Bu stratejik alana TÜBİTAK aracılığıyla son 21 yılda, bin 389 projeye 2 milyar 350 milyon lira kaynak ayırdık.  AB Çerçeve Programlarında, 42 projede yer alan Türk araştırmacı ve inovatif firmalarımız, 30 milyon avroya yakın fonu ülkemize kazandırdılar.

 

SON TEKNOLOJİLİ YAPIYA DAVET: Bakanlık olarak, kompozit ve ileri malzemeler alanındaki ulusal ve uluslararası projelerimizin yanı sıra altyapılarımızı da kuvvetlendiriyoruz. Bu alanlarda, uzmanlığını ve yetkinliğini geliştirmek isteyen Türk ve yabancı araştırmacılarımızı, kurduğumuz son teknolojili yapıya davet ediyoruz.

 

İŞ BİRLİĞİ AĞI: Öncül Ar-Ge laboratuvarımız ile hem anavatanında çalışmayı arzulayan Türk araştırmacılarımızı teşvik ediyor, hem de uluslararası yetkinlik transferini sağlıyoruz.  Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz bu laboratuvarın yurtiçi ve yurtdışı üniversite-sanayi iş birliği ağımızı güçlendireceğine yürekten inanıyorum.

 

TEKNOLOJİ VE ARAŞTIRMA: KORDSA, Ar-Ge alanındaki çalışmalarını ticarileştirilebilir ürüne çok hızlı bir şekilde dönüştürebilme becerisine sahip tecrübeli bir firma. Teknoloji ve araştırmaya yatırım yaparak, kauçuk bez imalatçısından ileri malzeme üreten bir şirkete dönüştü. Müşteri taleplerini gözeten ve kendi ayakları üzerinde durabilen merkezler oluşturma konusunda gayet başarılı.

 

41 FARKLI PROJE: Ufuk Avrupa Programlarından Hamle Programına kadar geniş bir alanda proje üretmek için çalışıyorlar. Bakanlık ve bağlı kuruluşlarımızla birlikte her zaman alın ve akıl teri döken firmalarımızın yanında yer aldık. Bugüne kadar KORDSA’nın 41 farklı Ar-Ge ve teknoloji odaklı projesine TÜBİTAK’la 85 milyon fon sağladık. Teknik tekstil alanında kurdukları 2 Ar-Ge merkezine 450 milyon TL destek verdik.

 

MOBİLİTE: Sürdürülebilir İleri Malzemeler Araştırma Laboratuvarı’nda; geri dönüşüm teknolojilerinden biyo-bazlı kimyasallara, sürdürülebilir kompozit materyallerden yapı malzemelerine kadar geniş bir yelpazede sanayimize yeni nesil inovatif çözümler geliştirilecek. Özellikle sürdürülebilir mobilite alanında lastikte akıllı sensör teknolojileri çalışmalarını yakından takip edeceğiz.

 

ÇEVRECİ VE YEŞİL: Çevreci mobilite ile yeşil çözümlerin, dijital teknolojilerin evrim geçirdiği günümüzde, otomotivin alt bileşenleri de bu paradigma değişikliğine adapte oluyor. Sensor teknolojileri ile akıllı araçların bağlantısallığı artıyor. Lastikler de dijitalleşiyor. Bu yönüyle laboratuvarın otomotiv sanayimize          de hizmet vereceğini düşünüyorum.

 

AR-GE ÇIKTISI: Sıfır emisyon hedefimizde öncü ve çığır açıcı teknolojilerle ilerlemek için ürettiğimiz millî gururumuz TOGG’un, tüm bileşenleri ile dijital entegrasyonu için de önemli bir Ar-Ge çıktısı sağlanacak. Bizler; her yatırımı, her projeyi ve her destek programını baştan uca tasarlayarak birbirlerine entegre bir şekilde çıktı üretmesini teşvik ediyoruz. Özellikle öncül araştırma ve lider teknoloji girişimlerine hizmet edecek her adımınızda yanınızda olacağız. Yerli ve millî yatırım ve teknoloji hamlemiz aralıksız sürecek.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi