ANKARA-BHA
Anahtar Parti Lideri Yavuz Ağıralioğlu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i partisinin genel merkezinde ağırladı. İkili yaptığı basın açıklamasında memleket meselelerini istişare ettiklerini aktardı. Ağıralioğlu, yeni anayasa tartışmaları ile ilgili, hükümete birtakım eleştirilerde bulunarak, “Anayasa bize lazımdır, hükümete anayasaya uyma ahlakı lazımdır. Yasaya uymayana, anayasa ne lazımdır? Bu memlekette herkes, kendisiyle ilgili bir derdi söylerken korkuyorsa siz bu kadar korku iklimin içinde anayasa gibi bir metni konuşturup yapamazsınız, böyle olmaz. Anayasa kendilerine lazım olduğu yerde herkesin uymak zorunda olduğu bir metin, muhalefetin söylediklerine dayanak olduğu yerde kaldırılması gereken bir müessese gibi algılanıyor. Hukukla münasebeti bu dereceye düşmüş bir siyasal dilin anayasa konuşmaktan önce, anayasayı nasıl konuşması gerektiğini öğrenmesi gerekiyor. 23 yıldır iktidardasınız anayasanın değişmemiş bir yanı kalmamış. Hükümetin süreci şeffaflaştırması gerekiyor aksi halde verimli sonuçlar alınamıyor” açıklamasında bulundu.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Anahtar Parti Genel Başkanı Yavuz Ağıralioğlu’nu partisinin genel merkezinde ziyaret etti. Özel’e CHP Genel Sekreter Selin Sayek Böke, Yurtiçi ve Yurtdışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik
Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, Halkla İlişkiler ve Medyayla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut eşlik etti. Anahtar Parti heyetinde ise Genel Sekreter Nihal Ağca, Kadın, Aile ve Sosyal Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Beril Gümüş, Çevre, Şehircilik, Afet ve su Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emine Küçükali, Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hatice Ceren Yılmaz ile Kurumsal İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tahir Keskinkılıç yer aldı. Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 sürdü. Görüşme sonrası iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Anahtar Parti Lideri Yavuz Ağıralioğlu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le yaptığı görüşmede memleket meselelerini konuştuklarını belirtti.
Anahtar Parti Lideri Yavuz Ağıralioğlu, Terörsüz Türkiye süreci ile ilgili, soruya, “Türkiye de 25 yıl arayla jenerasyon değişiyor, memleketi taşıyacak olan dil ihtiyacı da değişiyor. 23 yıldır iktidarda her şeyi yapabilme kudreti olan bir iktidara konuşuyoruz. Eskiden iktidarın mazeretleri vardı. ‘Yeteri kadar sayımız, gücümüz, siyasal imkânımız yok’ mazeretleri siyaseti çok meşgul ederdi. Biz şimdi bakıyoruz, bu karne neyin karnesiyse zayıf. Biz memleketin yönetilemediğini düşünüyoruz. Bizim iktidardaki arkadaşlarımız biraz inatçı çıktı. ‘Emri hak’ falan diyorlar. Eskiden sorunları çözmeyi vaat ediyorlardı şimdi sorunları yönetiyorlar. Türkiye’de artık yeni nesil siyaset sorunu çözecek. Biz, terörsüz Türkiye diye sunulan şeye, terörlü Türkiye diye aklımızı yitirmiş insanlar değiliz. Bu memlekette herkes terörsüz Türkiye istiyor. Hükümetin, bunları daha önce denediğini, milletin hissesine de bedel ödemek düştüğünü biliyoruz. Niçin şimdi başlıyorsunuz izah edeceksiniz. Bunun Suriye ile alakası ne? Komisyon teklifleri dahil bunların hepsini makul buluyoruz ama bu makuliyetin içerisinde sürecin doğru taşınması gerektiğine inanıyoruz. Lozan’ı imzalayanlar burada. Anayasayı imzalayan burada. Lozan’ın tartışılmasını doğru bulmuyorum. Hükümet geçen seçimi CHP’nin Öcalan’ı çıkaracağını suçlayarak seçimi kazandı. Dolayısıyla şu an yaptıkları işe yetkileri yok. Millete soracaksınız. Evlatlarınızı vuranlara soruyorsanız, evlatları vurulanlara da soracaksınız. Siyasetin istediğimi söylerim, 2 yılda bir hainlerle kahramanların yerini değiştiririm diyerek yapılmasına razı değiliz. Millete verdiğiniz sözü tutacaksınız, millet sizin deneme tahtanız değil” yanıtını verdi.
Anahtar Parti Genel Başkanı Ağıralioğlu, yeni anayasa ile ilgili soruya, şu yanıtı verdi:
“Anayasa bize lazımdır, hükümete anayasaya uyma ahlakı lazımdır. Yasaya uymayana, anayasa ne lazımdır. Bu memlekette herkes, kendisiyle ilgili bir derdi söylerken korkuyorsa siz bu kadar korku iklimin içinde anayasa gibi bir metni konuşturup yapamazsınız, böyle olmaz. Bir ara AYM’nin bir kararını beğenmedi Devlet Bey, ‘AYM’yi kapatalım’ dedi, o zaman DEM’le böyle ilişkiler kurmayı planlamıyorlardı. O zaman herkese parmak sallamayı çok seviyorlardı. O zaman Özgür Bey latife ile ‘AYM’yi kapatırsanız bu HDP’yi kim kapatacak?’ demişti. Anayasa kendilerine lazım olduğu yerde herkesin uymak zorunda olduğu bir metin. Muhalefetin söylediklerine dayanak olduğu yerde kaldırılması gereken bir müessese gibi algılanıyor. Hukukla münasebeti bu dereceye düşmüş bir siyasal dilin anayasa konuşmaktan önce, anayasayı nasıl konuşması gerektiğini öğrenmesi gerekiyor. 23 yıldır iktidardasınız anayasanın değişmemiş bir yanı kalmamış. Hükümetin süreci şeffaflaştırması gerekiyor aksi halde verimli sonuçlar alınamıyor. 23 yıldır iktidardasınız yapamadığınız her işi muhalefete ciro etmeyi seviyorsunuz. Millet bu tahterevalliden yoruldu.”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ağıralioğlu’na, parti kurması ve teşkilatlanmasını tamamladığı için bir tebrik ve hayırlı olsun ziyaretinde bulunduklarını anımsattı. Ülke gündemine dair sohbet ettiklerini aktaran Özel, “Sayın genel başkanla bizim eskiden beri mevkidaşlığımız, grup başkanvekilliği yapmışlığımız, meclis temposu içinde uyumlu çalışmalarımız ve gayretimiz olmuştu. Kendilerine başarılar diliyorum. Biz siyaseti bu ülkedeki insanların aklına, vicdanına güvenerek yapıyoruz. Kale siyaseti bitti artık. Hiçbir yer kimsenin kalesi değildir. Bütün kaleler milletindir” ifadesini kullandı.
Görüşme sonrası, Anahtar Parti Genel Başkanı Yavuz Ağıralioğlu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve heyetine çıkışa kadar eşlik etti.