enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5467
EURO
34,9817
ALTIN
2.420,36
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
31°C
Adıyaman
31°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Açık
30°C
Pazar Az Bulutlu
29°C

Ahilik Haftası, Kars’ta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor

Ahilik Haftası, Kars’ta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor
REKLAM ALANI
13.09.2022
0
A+
A-

12-18 Eylül Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Kars Valisi ve Belediye Başkanı Türker Öksüz’ün katılımıyla kutlama töreni düzenlendi.

 

Küçük Sanayi Sitesi Sosyal Tesislerinde düzenlenen ve saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan kutlama programda Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Cemal Bölgi, Ticaret İl Müdürü Adem Beyribey ve Kars Valisi ve Belediye Başkanı Türker Öksüz tarafından birer konuşma gerçekleştirildi.

 

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz yaptığı konuşmada; Ahilik kültürü ve felsefesinin insanı esas alan, insanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde; dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas aldığını vurguladı.

 

Bu insani değerlerin toplumumuz tarafından bir yaşam tarzı olarak kabul edildiğini ve günümüzde uygar dünya ülkelerinin uygulamaya ve hâkim kılınmaya çalışıldığının altını çizen Kars Valisi ve Belediye Başkanı Türker Öksüz: “Bu insani değerler, daha 13’üncü yüzyılda Anadolu Türkleri tarafından “Ahilik Vizyonu” olarak uygulanmış ve böylece diğer ülkelere örnek olmuştur. Anadolu’ya özgü bir kurum olan Ahilik kurumunu hayata geçiren milletimiz, o dönemde birlik, beraberlik, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla, bir çatı altında birlikte yaşayabilmeyi, iş ve meslek sahibi olabilmeyi öğretmişlerdir. Ahilik teşkilatı; 8 asırdır ahilik felsefesini özümseyerek yaşayan esnaflar yetiştirmiş, mesleğinde ehil olmayanlara asla ahilik belgesi vermemiş, esnaf ve sanatkârlar arasında çıraklık, kalfalık ve ustalık hiyerarşisi oluşturmuş ve çalışma hayatının yanı sıra sosyal hayatın gelişmesine de büyük katkılar sağlamıştır. Ahilik kültür ve felsefesinde, toplumun refahı ve sosyal sorumluluk önemli ve öncelikli bir ilke olarak kabul edilmiş, bu bağlamda yeterli ve kaliteli mal ve hizmet üretimi teşvik edilmiştir. Ayrıca; mal ve hizmet üretiminde kaliteyi yükseltmede, üretici ve sanatkarlar arasında dayanışma, işbirliği ve etkileşimi artırmada önemli bir motivasyon kaynağı olmuştur.” Şeklinde konuştu.

 

Ahilik, günümüzde de var olması gereken ve ihtiyaç duyulan bir yapıdır

 

Kars Valisi ve Belediye Başkanı Öksüz, ahiliği geçmişten gelen bir gelenek olarak kabul edip sadece Ahilik Haftası’nda kutlamaktan ziyade ailesine, çevresine, vatanına, milletine ve dünyaya yararlı bir nesil yetiştirebilmemiz için iyiyi, doğruyu, güzeli, kardeşliği, birlik-beraberliği benimsemiş olan ahilik sisteminden, günün şartları doğrultusunda en iyi şekilde faydalanılmasının bir gereklilik olduğunu düşündüğünün belirterek, “ Ahilik kültürü, tarihte kalmaması gereken, günümüzde de var olması gereken ve ihtiyaç duyduğumuz bir yapıdır. Öyle ki, özellikle ekonomik krizler yaşadığımız dönemlerde maalesef gördüğümüz gibi stokçuluk olmayacak, gereksiz fiyat artışlarına gidilmeyecektir. Günümüzdeki ticari konjonktürde alıcı ve satıcının birbirini görmediği ve tanımadığı, e–ticaret yoluyla yapılan alışverişlerde de ahilik kültürünün ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyoruz. Esnaf, sanatkâr, zanaatkârlarımız başta olmak üzere, Karslı hemşehrilerim ve milletimizin Ahilik Haftası’nı kutluyorum. Ahilik Haftası’nın amacına ulaşması ve esnafımızın Ahilik kültürünü özümsemesi ve yaşatması temennisiyle hepinize saygılar sunuyorum.” şeklinde konuştu.

 

Yapılan konuşmaların ardından Kars Valisi ve Belediye Başkanı Türker Öksüz tarafından ilin Ahisi, İlin Kalfası ve İlin Çırağına kuşak bağlanarak, plaket ve hediye takdim edildi. (ERCÜMENT DAŞDELEN)

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi