enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2182
EURO
35,0691
ALTIN
2.525,40
BIST
10.707,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
28°C
Adıyaman
28°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
30°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
29°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
27°C
Cuma Az Bulutlu
24°C

ABD’de Stratejik İmza

ABD’de Stratejik İmza
REKLAM ALANI
09.05.2024
0
A+
A-

ABD’de Stratejik İmza

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın ABD ziyareti, stratejik bir imza törenine sahne oldu. Bakan Bayraktar, BOTAŞ ile ABD’li enerji şirketi ExxonMobil arasında Vaşington’da düzenlenen imza törenine katıldı.

BOTAŞ-Exxon İmza Töreni

BOTAŞ Genel Müdürü Abdulvahit Fidan ile ExxonMobil LNG Global Başkanı Matthew R. Chandler, iş birliği anlaşmasını imza altına aldı. İmzalanan anlaşma ile Türkiye’nin, 10 yıl süreyle her yıl yaklaşık 2,5 milyon tona kadar LNG tedarik etmesi planlanıyor.

Bakan Bayraktar, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiğimiz Vaşington’da BOTAŞ ve ExxonMobil arasında LNG ticaretine ilişkin bir iş birliği anlaşması imzaladık. ABD, halihazırda LNG tedariki sağladığımız önemli ülkelerden bir tanesi. Uzun vadeli olması planlanan bu anlaşma ile kaynaklarımızı çeşitlendirme noktasında bir adım daha atmış olacağız. Gazlaştırma kapasitesiyle dünyada sayılı ülkeler arasında yer alıyoruz. Hem ülkemizin hem bölgemizin enerji arz güvenliğine katkı sağlamaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Enerji ilişkileri masada

Bakan Bayraktar, ABD programında Caspian Policy Center Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya gelerek Türkiye ve ABD arasındaki enerji ilişkilerini değerlendirdi. Batı Virginia eyaletini temsil eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Komitesi Başkanı Senatör Joe Manchin ile de bir görüşme yapan Bayraktar, iki ülke ilişkilerini geliştirecek konu başlıklarını ele aldı.

Enerji ve İklim diyaloğu

Bakan Bayraktar, ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile de görüştü. Görüşmede, iki ülke arasında Enerji ve İklim Diyaloğu Programı başlatıldı. Görüşme, aynı zamanda diyalog programının ilk toplantısı oldu. İki ülke bakanının başkanlığında toplanacak diyalog programında çalışma grupları belli aralıklarla toplantı yapacak.

Kamu ve Özel Sektör buluşacak

Diyalog ile Türkiye ile ABD arasındaki enerji iş birliklerinin geliştirilmesi amacıyla ortaklaşa atılması gereken adımlar masaya yatırılacak ve bu yönde faaliyetler yürütülecek. Ayrıca iki ülkenin kamu ve özel sektör temsilcilerinin bir araya gelmesi sağlanacak.

Romanya Dışişleri Bakanıyla görüşme

Bakan Bayraktar, Romanya Dışişleri Bakanı Luminita Odobescu ile de bir araya gelerek iki ülke arasında doğal gaz ticareti alanında devam eden iş birliğini ve yenilenebilir enerji alanında gerçekleştirebilecek yeni projeleri değerlendirdi.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi