enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
31°C
Adıyaman
31°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C

39 ilçeye TÜBİTAK kitaplığı kurulacak

39 ilçeye TÜBİTAK kitaplığı kurulacak
REKLAM ALANI
26.12.2023
0
A+
A-

ANKARA-BHA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınlarını Türkiye genelindeki tüm okullarla buluşturacakları müjdesini vererek, “’Türkiye Yüzyılı’nın yeni başarı hikayelerinde de sizlerin imzası olacak.” dedi.

Bakan Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Valiliği, TÜBİTAK ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen, İstanbul’daki okulların TÜBİTAK Popüler Bilim yayınlarıyla buluşturulduğu “Ben Okuyorum, İstanbul Okuyor” projesinin tanıtımı ve “Küçükçekmece Bilim Merkezi Protokolü İmza Töreni”ne katıldı.

 

KRİTİK TEKNOLOJİLER

Bakan Kacır, kritik teknolojilerde “tam bağımsızlık” anlayışıyla yürüyüşe devam ettiklerini belirterek, Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapacak atılımları birer birer gerçekleştirdiklerini söyledi.

AR-GE VE İNOVASYON

Türkiye’yi Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi, planlı sanayi alanları, girişimcilik kültürü ve beşeri sermayesiyle küresel bir üretim üssü haline getirdiklerini dile getiren Kacır, gençleri bilim ve teknoloji kültürü ile buluşturacak ve onların bu alanda yeni çalışmalar yapmasını sağlayacak adımlar attıklarından bahsetti.

337 BİN TAKIM, 1 MİLYON GENÇ

Kacır, bu adımların başında TEKNOFEST’in yer aldığına işaret ederek, “Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST ile yarışmalara katılan gençlerimizi geleceğin dünyasına hazırlıyor, bilim ve teknoloji yolculuğunda onların yanında yer alıyoruz. 2023 yılında 44 teknoloji yarışmamıza, 337 bin takımda 1 milyon gencimizin katılımı, dünyada eşi benzeri olmayan bir toplumsal seferberlik ruhunun Türkiye’de doğduğunu gösteriyor. Tabii TEKNOFEST gençlerimize sunduğumuz imkanlardan sadece bir tanesi.” diye konuştu.

DENEYAP TEKNOLOJİ ATÖLYELERİ

Türkiye’nin dört bir yanında, 81 ilin tümünde kurulan 125 Deneyap Teknoloji Atölyesi’nin kurulduğunu kaydeden Kacır, “16 bin ortaokul ve lise öğrencimize, tasarım ve üretim, robotik ve kodlama, elektronik programlama, nesnelerin interneti, nanoteknoloji ve malzeme bilimi, havacılık ve uzay teknolojileri, yapay zeka, siber güvenlik gibi yenilikçi teknoloji alanlarında 36 ay süreli ücretsiz eğitimler düzenliyoruz.” ifadelerini kullandı.

BİLİME VE TEKNOLOJİYE TEŞVİK

Bilim, teknoloji kültürünün gelişmesi ve yerleşmesi için sağladıkları diğer desteklerden ve yaptıkları çalışmalardan bahseden Kacır, bilim merkezleri ile çocukları ve gençleri bilimle buluşturup denemeye ve keşfetmeye teşvik ettiklerini, onlara bilim tutkusu aşıladıklarını anlattı.

 

BİLİM MERKEZLERİ

Kacır, “Konya, Kocaeli, Kayseri, Bursa, Elazığ, Üsküdar, Antalya, Gaziantep ve Trabzon olmak üzere 9 büyük ölçekli bilim merkezimizde hizmet veriyoruz. Çalışmaları devam eden Altındağ, Şanlıurfa, Düzce, Denizli, Samsun, Yozgat, Esenler bilim merkezleri ile bu sayıyı 16’ya çıkaracağız. Merkezlerimizde bugüne kadar yaklaşık 9 milyon 700 bin ziyaretçimizi ağırladık. Ayrıca mevcutta faaliyet gösteren 13 küçük ölçekli bilim merkezimizin yanında 10 yeni merkezini de yakında vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.” ifadelerini kullandı.

 

TOPLUM VE BİLİM BULUŞMASI

Bugün bu projelere bir yenisini daha eklediklerini anımsatan Kacır, “İmza törenini gerçekleştireceğimiz Küçükçekmece Bilim Merkezimizde, Doğa Bilimleri, Astronomi, Havacılık ve Uzay, Teknoloji, Tasarım ve Matematik olmak üzere 5 bilim atölyesi yer alacak. Ziyaretçilerimiz atölyelerimizde yaparak öğrenme ve takım çalışması esaslı pek çok sürükleyici eğitim ve etkinlikte buluşacak. 1000 metrekarelik sergi alanımızla da gençlerimiz temel bilimlerden geleceğin teknolojilerine pek çok bilimsel konuyu deneyimlemenin heyecanını yaşayacak. Toplumla bilimi, bilimle toplumu buluşturacağız. Bilim merkezimiz şimdiden İstanbul’umuza hayırlı uğurlu olsun. Tüm bu projelerde yetişen gençlerimizin yanında olmaya eğitim hayatları boyunca ve girişimcilik yolculuklarında da devam ediyoruz.” dedi.

 

BAŞARILI İŞLERE İMZA

Bakan Kacır, konuşmasında, ilk Turcorn’lardan Dream Games’in oyunu “Royal Match”ın dünyada en yüksek geliri elde etmesi konusunda da değerlendirmelerde bulundu. “Royal Match”in geçen aylarda tüm dünyada en yüksek gelir elde eden mobil oyun olmayı başardığını, İngiliz Financial Times gazetesinin konuya ilişkin haber yaptığını anımsatan Kacır, “200 kişilik bir teknoloji girişiminden bahsediyoruz. Bu girişim yıllık 2 milyar dolarlık gelir elde edebilen ama bütün bunları entelektüel sermayeyi ürüne ve hizmete dönüştürebilme kabiliyetiyle ortaya çıkarabilen bir girişim. Bugünün Türkiye’si artık gençlerin Türkiye’nin en büyük şirketlerine öncülük ettiği bir Türkiye. Buradaki genç kardeşlerimizde gelecekte çok başarılı girişimlere imza atacaklar.” dedi.

 

39 İLÇEYE TÜBİTAK KİTAPLIĞI

“Ben Okuyorum, İstanbul Okuyor” projesi ile Cumhuriyetin 100. yılında, 517 bin 350 popüler bilim kitabını ve on binlerce dergiyi, İstanbul’daki 4 bin 44 okula armağan ettiklerini aktaran Kacır, “Ayrıca İstanbul’daki ilçelerimizin tümüne, 39 ilçemize TÜBİTAK kitaplığı kuruyoruz. Çünkü gençlerimiz bizim en değerli varlıklarımız, bugünün ve yarının teminatıdır. Gençlerimizden, öğrencilerimizden beklentimiz büyük.” dedi.

 

Bakan Kacır, konuşmasına gençlere verdikleri önemden bahsederek devam etti. Geleceğin Türkiye’sini inşa ederken, gençlerle beraber yürüdüklerini bildiren Kacır, gençlerin erken yaşlardan itibaren okuma alışkanlıkları elde etmelerini ve birer bilim okuryazarı olmalarını istediklerini söyledi.

 

GENÇLERE TAVSİYEDE BULUNDU

Gençlere tavsiyelerde de bulunan Kacır, tıpkı tarihte olduğu gibi ancak merhamet ve adaletle yükselen bir medeniyetin ışığında gelişen bilim ve teknolojinin insanlığa iyilik getirebileceğini aktardı. Kacır, “Biz bu yolculukta her daim sizinleyiz, sizlerle olacağız. Bizim en kıymetli yol arkadaşımız sizlersiniz. İnanıyorum ki kitaplarla bağımız kuvvetlendikçe, düşünce çabasından, okumaktan vazgeçmedikçe ülkemize ve insanlığa yararlı nice ilmi çalışmanın, teknolojik kazanımın kapısını aralayacağız. Yeter ki siz hayal kurmaktan, inanmaktan, çalışmaktan vazgeçmeyin. Bugün ‘Milli Teknoloji Hamlesi’nin tüm gurur tablolarında gençlerimizin izi var. ‘Türkiye Yüzyılı’nın yeni başarı hikayelerinde de sizlerin imzası olacak. Benim şuna inancım tam; biz gençlerimize yatırım yaptıkça, onların önlerindeki engelleri kaldırdıkça, bu ülkeden daha nice Aziz Sancarlar, nice Selçuk Bayraktarlar çıkacak.” diye konuştu.

 

Programa Bakan Kacır’ın yanı sıra İstanbul Valisi Davut Gül, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve proje yetkilileri katıldı.

 

Konuşmaların ardından Bakan Kacır, İstanbul Valisi Davut Gül ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından söz konusu protokollerin imzaları atıldı.

 

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi