enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
32°C
Adıyaman
32°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
31°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Çok Bulutlu
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

2023 NOKTADA 5 MİLYON 2023 FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

2023 NOKTADA 5 MİLYON 2023 FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU
REKLAM ALANI
13.11.2023
0
A+
A-

MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜ ANKARA’DAKİ ETKİNLİKLE KUTLANDI

ANKARA-BHA

Milli Ağaçlandırma Günü etkinliği, Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla “Geleceğe Nefes, Cumhuriyet’e Nefes” sloganıyla Atatürk Orman Çiftliği dikim alanında gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi’ne katılımı dolayısıyla etkinliğe yazılı mesaj gönderdi.

Bakan Yumaklı, etkinlikte yaptığı konuşmada, orman teşkilatında “yeşil vatan” için durmadan, dinlenmeden, gecesini gündüzüne katarak çalışanlar bulunduğunu söyledi.

Ormanları korumak için sadece teşkilatın ve devletin bir biriminin çalışmasının yeterli olmadığını vurgulayan Yumaklı, çocukların kalplerinde de heyecan oluşturulması gerektiğini bildirdi. Yumaklı, etkinlik alanındaki coşkuya işaret ederek “Görüyoruz ki 85 milyonun tamamı bugüne has değil ama bugünü de çok özel kılarak Milli Ağaçlandırma Bayramı’mızı gerektiği gibi ifa ediyor.” diye konuştu.

“TÜRKİYE, AĞAÇLANDIRMA BAKIMINDA AVRUPA’DA BİRİNCİ, DÜNYADA DÖRDÜNCÜ SIRADA”

Küresel ısınmanın etkilerinin her geçen gün hissedildiğine dikkati çeken Yumaklı, şu değerlendirmede bulundu:

“Ormancılıkta son 21 yılda atılan adımlara baktığımızda çok önemli bir konu var. Bu sene sonu itibarıyla toprakla buluşturacağımız fidan ve tohum miktarı sayısı 7 milyarı aşacak. Bu da konuya ne kadar önem verdiğimizin göstergesi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), raporunda, Türkiye’nin ağaçlandırmayla ilgili başarısını tescil etti. Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü sırada en çok ve en iyi, en nitelikli ağaçlandırma yapan ülke olarak herkesin kabul ettiği bir duruma, bir sonuca ulaşmış olduk.”

“YANAN YERLERİN DAHA FAZLASI REHABİLİTE EDİLİYOR”

Türkiye’nin son dönemde yangınlarla mücadelesine değinen Yumaklı, “Çeşitli ülkelerde haftalarca, aylarca süren yangınları da müşahede ettik. Bunların söndürülmesiyle ilgili nasıl bir gayretin olduğunu da gördük. Ülkemizde son dönemlerde orman teşkilatımızın imkanları ve kabiliyetinin artmasıyla bu yangınlarla mücadeleyi başarılı şekilde tamamlamış olduk. En iyisi, en güzeli bu yangının çıkmaması. Elbette yangın çıktıktan sonra sizler bir şekilde buna müdahale edersiniz, söndürürsünüz ama yangının çıkmaması istediğimiz husus. Yangınlar çıktıktan sonra bizim müdahalemizin sonrasında da yaptıklarımız var. Bugün Türkiye’de, her yıl yanan yerlerin daha da fazlası rehabilite edilir ve bir sonraki yılın sonuna bırakılmaz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı, 24 uçak, 100 helikopter, 10 insansız hava aracı (İHA), 776 kule, yaklaşık 4 bin 500’e yakın kara aracı ve 188 bin gönüllüyle bu mücadelenin sürdürüldüğüne işaret ederek Türkiye’nin bu mücadelede İHA’ları kullanan Avrupa’da ilk, dünyada ikinci ülke olduğu bilgisini verdi.

2023 NOKTADA 5 MİLYON 2023 FİDAN TOPRAKLA BULUŞACAK

11 Kasım’ın, 2019 yılında Milli Ağaçlandırma Günü ilan edildiğini anımsatan Yumaklı, şunları kaydetti:

“2019’da bir saat içinde en fazla fidan dikme rekoruyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş olduk. 2020’de dünyanın en geniş ağaç desenli dikimini gerçekleştirerek yine Rekorlar Kitabı’na girdik. 2023’te daha da heyecanlıyız. Çünkü bu yıl toprakla buluşturacağımız her fidan bizlerin Cumhuriyet’e olan bağlılığının birer göstergesi niteliğinde olacak. Her bir fidan yeşil vatana olan inancımızı temsil edecek. Bu yıl büyük bir coşkuyla ‘Geleceğe Nefes, Cumhuriyet’e Nefes’ mottosuyla etkinliklerimizi gerçekleştireceğiz. 81 ilimizde Cumhuriyet Ormanları kuruyoruz. 2023 noktada ‘5 milyon 2023’ fidanı toprakla buluşturacağız. Güçlü Türkiye için her alanda bütün gücümüzle çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Cumhuriyet’imiz ilelebet payidar olsun.”

FİLİSTİN’DE HAYATINI KAYBEDEN ÇOCUKLARIN ANISINA FİDAN DİKTİ

Bakan Yumaklı, Filistin’de adaletsiz, haksız bir katliam yaşandığına dikkati çekerek “Bugün Gazze’de yakıtları bittiği için 39 çocuk, bebek hayatını kaybetti. Onların anısına küçük kardeşlerimle burada bir fidan dikeceğiz. Çocuklar ölmesin. Gözümüzün önünde yaşanan ve hepimizin yüreğini yakan, Cumhurbaşkanı’mızın da bütün gücüyle durdurmaya çalıştığı bu katliam inşallah en kısa sürede sona erer.” diye konuştu.

Yumaklı, konuşmasının ardından, başta Filistinli çocuklar olmak üzere “mazlum coğrafyalarda” hayatını kaybeden çocuklar için fidan dikti.

DİĞER KONUŞMALAR

Etkinlikte konuşan Ankara Valisi Vasip Şahin de, ağacın ülkenin zenginliği ve ibadet kaynağı olduğunu belirterek, “Bugün Ankara’da 150 bin, bu sahada da 50 bin fidanımız toprakla buluşacak.” diye konuştu.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ise Türkiye’nin her alanda olduğu gibi ormancılık alanında da adından söz ettiren ülkeler arasına girdiğini vurguladı. Karacabey, orman teşkilatının 184 yıllık tecrübesiyle ülkeyi “yeşil vatan” yapmak için çalıştığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından Bakan Yumaklı, beraberindeki heyet ve etkinliğe katılanlarla tören alanında fidan dikti.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi