enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3652
EURO
34,9611
ALTIN
2.325,56
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Açık
25°C
Adıyaman
25°C
Açık
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C

OSMAN PAŞA’NIN TORUNLARI GEVOZ AŞİRETİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİNİ KURDU.

OSMAN PAŞA’NIN TORUNLARI GEVOZ AŞİRETİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİNİ KURDU.
REKLAM ALANI
30.04.2017
0
A+
A-

Adıyaman ve Urfa bölgesinin en büyük topluluklarından bir tanesi olan Gevoziler, resmi bir çatı altında toplandılar.

Siyasi arena da gerek Adıyaman da gerek ise Türkiye de adına aşina olduğumuz Elektrik Yüksek mühendisi, Ramazan Kaya, sosyal medya da yaptığı açıklamasında;Uzun yıllardan beri devam eden çalışmalarımız sonucunda kurmaya muvaffak olduğumuz, Adıyaman/Kâhta-Gerger ile Şanlıurfa/Hilvan-Siverek ilçeleri arasındaki bölgede etkin olan Gevoz Aşireti Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini bugün itibarı ile kurduk.

Adıyaman’ın en büyük topluluklarından olan Gevoz’un merkezi Kâhta da olacaktır. Derneğimizin amacı, kolumuzun uzandığı her bölgede ki öğrenciler ve yardıma muhtaçlar olmak üzere; eğitim ve kalkınma alanında dayanışma ve yardımlaşmayı sürdürmektedir. İlerleyen günler de derneğimizin faaliyetleri ile ilgili bilgilendirme yapacağız “dedi.

Gevoz Aşireti ve Osman Pasa’yi tanıyalım;

Merkezi Tokaris olmak üzere Kâhta’nın güneydoğusuna yerleşmişlerdir. Aşiretin merkezinin tokaris olduğu ile ilgili Osmanlı salnamesindeki yazı aşağıdaki gibidir. Osmanlı kaynaklarında Gevozilerle ilgili çok doküman ve kaynak bulunmaktadır.

 

Hicri 1325 (Miladı 1907) Ma’mûrat’ül-Azîz Salnamesinden Bir Kesit

Osmanlıca: Bu aşiretin (Mirdês) Fırat’a kadar cihet-i şarkiyyesinde Canbeg cânib-i cenûbiyesinde ve ovada dahi Gevoz Aşireti vardır. Gevoz Aşireti’nin ağavât merkezi Tokaris kariyesidir.

Türkçesi: Bu aşiretin (Mirdês) Fırat’a kadar doğu tarafında Canbeg, güneyinde ve ovada ise Gevoz Aşireti bulunur. Gevoz Aşireti ağalarının merkezi Tokaris köyüdür.

Gevoz Aşireti’ne liderlik yapan Seferağazâdeler, yüzyılın ortalarına doğru büyük bir sosyo-politik güç konumuna gelirler.
Osmanlı devleti 1864 yılında Vilayet Nizamnamesi çıkardı. II.Abdülhamit tarafında verilen yetki ile Osman Paşa Kahta bölgesinde Gevozilerin lideri olarak uzun süre devam etmiştir. Osmanlı Devleti, Nahiye müdürlerine müdürlükten başka ek görevler vermiştir. Nahiye müdürüne askerlik şubesinin, vergi dairesinin, jandarmanın görevlerini yüklemiştir. Tokaris te Konakların altında nezarethane kanıtları bulunmaktadır.
Osmanlı kaynaklarına ait başka bir belgede Osman Paşa’nın Tokaris’i ilim yuvası haline getirmeye çalıştığını görmekteyiz. Osman Paşa masrafını karşılayarak 400 (dört yüz) kişilik külliye ve cami yaptırır.

Osman Paşa’nın merkezi otorite ile ilişkilerinin iyi olması ve yaptığı hizmetlerden dolayı kendisine nahiye müdürlerine verilmeyen iki rütbeyle ödüllendirildiğini görmekteyiz: “Emir’ül-ümera” ve “kapucubaşı”.

Emir’ül-ümera: Kazalardaki kaymakam veya sancak/livalardaki vali/mutasarrıfların protokolde kullanmış oldukları rütbedir. Bu rütbe ile Osman Paşa mülkiye sınıfından sayılmaktadır.
Kapucubaşı: Kaymakamların protokolde kullanmış oldukları rütbedir.

Osmanlı kaynakları ve yöre halkının yaslılarının teyidi ile Osman Paşa nin yöre nin Hamidiye Alayı Paşa si olduğunu anlaşılmaktadır. Görev almış kişilerin çocukları ya da torunları babamız, dedemiz Osman Paşa’nın alayında, bölüğünde askerdi diye anlatılır.

Yöre aşiretleri başta olmak üzere güneydoğu bölgesinde Bucak, izol, Mirdes, bersomiler ve Diyarbakır/Urfa aşiret reisleri ile iyi ilişleri olmuştur.
Geniş bir yöre de etkin olan Gevozilerin Kahta ve Hilvan bölgeleri arasında yaklaşık 50 köyde mensupları bulunmaktadır. Bu köylerin bir kısmı;

Kâhta ilçesinde; Tokaris, Gağındak, Tille, Tilbe, Kartilbe, Sıvık, Melgosi, Merdi, Bakacak, çamlıca, beşkardeş, pinaryolu, Mustafaçayır, Besele, Gevozi, Yenice, Tomak, Büyük Tomak, Titan, Beytülmal, Hiniç, Dardoğan, Kifiri, Körsali, Sıradut, akada,Acoglu, Garmünük, selmegun ve Akçaveren

Hilvan İlçesinde; Çaylarbaşı, Birhan, kefernaz, Helis, Peris, Huşhuşuk, Naserdin, Kadıkent, Haf, Akçaören, İnik, Cemalköy ve Külli köyleri Gevoz Aşiretinin mensuplarının olduğu koylerdir.

Gevozilerin soy ağacı aşağıda ki gibidir;

Hüseyin Ağa’nın Hüseyin ve Ahmet adında iki oğlu olmuştur. (Hüseyin Ağanın çocukları sürekli doğup olduğu için büyük oğluna kendi ismini vermiştir. Bu gelenek hâlâ Tokaris’te devam etmektedir.)

—Hüseyin Ağanın büyük oğlu Hüseyin Ağanın; Sefer, Bekir ve Alizer adında üç oğlu olmuştur.
—Sefer Ağa ”Osman Paşanın babası” (Kaya, Özer ve Özen)
– Bekir Ağa ”Osman Paşanın amcası” (Yıldırım)
– Alizer Ağa ”Osman Paşanın amcası” (Yıldırım)
—Hüseyin Ağanın küçük oğlu Ahmet Ağanın da; Abuzer, Haydar ve Hasan adında üç oğlu olmuştur.
—Abuzer Ağa(Çetinkaya)
– Haydar Ağa(Şahin)
– Hasan Ağa(Dinçer ve Aktaş)

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi