enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5874
EURO
34,7793
ALTIN
2.506,64
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
24°C
Adıyaman
24°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Hafif Yağmurlu
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C

KAHTA’DA HAYVANCILIK BİR TÜRLÜ İSTENİLEN SEVİYEYE ÇIKARILAMIYOR.

21.03.2017
0
A+
A-

 

Kahta’da Hayvancılık bir türlü istenilen seviyeye çıkarılmıyor…

Taze paranın ve hayvanların el değiştirdiği bir nevi hayvan borsası olan Mezat’a gidip satıcılar ( cambazlar) ve müşterileriyle ayak üstü görüşme yaptım. Bu bir ön araştırma niteliğindeydi. Bu konuyu biraz araştırdım ve çok yönlü sorunları olduğunu gözlemledim.
Mezat’takilerin bizzat dile getirdikleri sorunların başında sağlık, geçici hayvan barındırma ve pazarın diğer altyapı sorunları gelmekte.
Kahta bölgesinin hayvan yetiştiricilerine sorduğumuzda, hayvan alım – satım yerinin yetersiz, sağlıksız ve elverişsiz olduğunu, Kahta’ya yakışır modern bir hayvan pazarının yapılmasını farz olduğunu dile getirdiler.
Yetiştiriciler ‘Hayvan Pazarının içerisi ve çevresi uygun hale getirilmeli. Sağlıklı, temiz ve düzenli bir ortamda alım – satımı yapmak isteyoruz. Hayvan yetiştiricileri olarak temel geçim kaynağımız hayvancılıktır. Yıllardır hayvan pazarında çok büyük sıkıntılarla karşılaştıklarını, bunların en çok görüneni de özellikle aydınlatma ve tuvalet eksikliğidir’ diyerek ilgili taraflara arzuhallerini gazetemiz aracılığıyla duyurdular.
MÜLK KÖYÜNÜN KRONİK ÇEVRE SORUNU
Kahta’nın atıksularının aktığı, ayrıca tarlalarda kimyasal gübre kullanımıyla kimyasal maddelerin karıştığı Mülk göleti, kronik bir çevre sorunu olarak çözüm bekliyor.
30-40 yıllık ömrü olan sulama göleti ekonomik öneme sahip olup Mülk, Dargır, Bıldiyan, Karkun arasında bulunan havzada sulu tarımla çiftilere ürün çeşitliliği konusunda imkan sağlamaktadır.
Gölün su rezervleri Kahtadan geçip gölete ulaşan ana dere ile buna katılan küçük derelerin sularından oluşmaktadır. Özellikle yağış sezonlarındaki sular bu gölete ulaşmaktadır. Yağmur ve dere sularıyla hem Kahtanın atıkları hem de kimyasal gübrelerdeki maddeler gölet sularına ulaşıp suda farklı oluşumlara neden olmaktadırlar.
Köy sakinleri örneğin ‘göl yeşile döndü’ diyerek aslında ötrofikasyona işaret etmekteler. Burada bu hadisenin ilmi olarak ne manaya geldiğini anlatmakta fayda vardır.
Ötrofikasyon (ingilizcesi eutrophication), sudaki oksijenin tüketilmesi, böylelikte su canlılarının ölmesidir. Fosfat vb. maddelerin artmasıyla yosun türü alglar artarak sudaki oksijeni tüketirler. Fosfat içeren deterjanlar, kimyasal gübreler ya da atık sular kanalizasyon atıkları su sistemine karışarak bitki ve alg aşırı büyümesine yol açar. Mülk göletine bu belirttiğimiz bütün maddeler karışmaktadır.
Köy sakinleri göletin bu durumundan dolayı çok endişeli ve çaresizdirler. Bu çevre kirliliğinin kansere yol açtığını iddia etmektedirler. Kahta halkı Mülk göleti sularıyla yetiştirlen tarım ürünlerine şüpheyle yaklaşmaktadırlar, sağlığa zararlı maddeler içerdiklerini iddia etmektedirler.
Göletin bitişiğindeki Mülk köyü ve civar köylerin insanları göletin mevcut durumundan çok rahatsız olduğunu belirten  Köy Halkı lağım sularının akması sonucunda çevreye yaydığı rahatsız edici koku ve bataklığa dönmüş göletin yanı başında yaşamaya mecbur bırakılmışlar. Atık suda çok sayıda hastalığa yol açıcı maddeler olduğu, bunun insanlara doğrudan ya da dolaylı etki yaptığı iddiası herkes tarafından tartışmasız bir gerçek olarak kabul görmekte. Mülk Köyü halkı başta kanser olmak üzere , enfeksiyon hepatit ve cilt hastalıklarıyla karşı karşıya kalmaktalar . Çevre kirliliği bölgenin hayvancılığını ve bitki ürünlerini de etkilemektedir. Önceki yıllarda gölet etrafında balık ölümlerinin görülmesi canlı yaşamın tehlikede olduğunu bizlere işaret etmekte. Bunun yanı sıra gölün suyundan sebze yetiştirilip ticareti yapılmaktadır.
Köy halkı sorunun çözümü ve ıslahı için baş vurulmadık yer bırakmamıştır. Bölgeye uğrayan siyasetçiler, yetkililer de durumun farkında ve herkes hemfikir, ama bir türlü yol alınamıyor.
Son olarak, Valilikte yapılan toplantıda, “Çevre kirliliğine neden olan ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen Mülk Köyü göletinin iptal edilip edilemeyeceği gibi konular görüşülerek, göletten faydalanan çiftçilerin mağdur olmadan bu göletin ıslahı için yapılması gereken çalışmalar değerlendirildi” denilmişti.
Konuştuğumuz Kahta sakinleri, Kahta kanalizasyonuna kalıcı bir çözümün getirilmesini istediklerini
Göletin yaz aylarında suyunun azalmasıyla bataklığa dönüştüğünü, ıslah edilmesi için acilen bir komisyonun kurulması gerektiğini ve ayrıca en kısa zamanda göletin rehabilitasyonunun gerektiğini dilemekteler…KUTLU HABER

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi