enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,6924
EURO
34,8957
ALTIN
2.508,72
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
24°C
Adıyaman
24°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C

ZİRAAT ODASI BAŞKANI MEHMET SALİH ŞAHAN TÜTÜNÜ DEĞERLENDİRDİ

ZİRAAT ODASI BAŞKANI MEHMET SALİH ŞAHAN TÜTÜNÜ DEĞERLENDİRDİ
REKLAM ALANI
03.07.2021
0
A+
A-

Adıyaman Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Salih ŞAHAN, Kahta Ziraat Odası Başkanı F.Rüştü Zorlu TURANLI,Çelikhan Ziraat Odası Başkanı Abdurrahman KAYA’nın Tütün ile ilgili basın açıklaması.

Yakın geçmişe kadar Sarmalık kıyılmış tütün üretimi ve ticareti ,ilimizde çok ciddi sıkıntılar içerisinde yapılmıştır.zaman zaman üreticilerimizin cezalar aldığı ürünlerine el konulduğu,bu sebeple bir çok mağduriyetler yaşandığı görülmüştür. Yaşanılan bunca sıkıntılara rağmen üreticilerimiz tütün üretiminden vazgeçmemiş,ilimizekonomisine çok ciddi katkılar sağlamışlardır.

İlimiz için bir marka bir değer haline gelen sarmalık kıyılmış tütünümüzü kaybetmemek adına Milletvekillerimizle,Odalarımızla ve diğer Sivil Toplum Kurluşlarımızla birlikte büyük mücadeleler verdik.Bu mücadelemizin sayesinde tütünümüzü çok iyi bir konuma getirmiş olduk.

On beş yıl öncesine kadar tütünün bırakın ticareti,taşınmasıbile yasaktı. Milletvekillerimizin büyük çabalarıyla yasaklı tütünün 50 kiloya kadar taşınması serbest hale getirildi.sonrasında tütündeki vergi oranının  yüzde seksen üç lerden yüzde kırka düşürülmesi,akabinde  tütün yönetmeliğinin çıkarılması,sigarada kullanılan yerli tütün oranının yüzde onbirden kademeli olarak yüzde 30 laraçıkarılması,tütünün bitkisel ürün gurubuna alınarak yatırımlarla desteklenmesi bunlar büyük başarılardır.

İlimizde son aylarda gerekli başvurularını yaparak yasal statü kazanmış yaklaşık on Sarmalık kıyılmış tütün kooperatifi tesisleşme aşamasına gelmiştir.ancak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizdede boy gösteren pandemisüreci kooperatiflerin eksikliklerini tamamlaması açısından sıkıntılar yaratmış ve henüz faaliyet çalışmalarına başlayamamışlardır.Başta Kahta ve Çelikhan ziraat odaları olmak üzere kısıtlama sürecinin 1 temmuzdan sonra 6 ay daha uzatılması yönünde Milletvekillerimize görüşlerimiz ve taleplerimizi ilettik.AK PARTİ Adıyaman Milletvekilimiz sayın Ahmet AYDIN’dan aldığımız haberde kooperatiflerin eksikliklerini tamamlayabilmesi için 6 ay daha yani 1 ocak 2022 yılına ertelenmesi için torba kanununa teklif koyacaklarını söylediler.

Tütün adıyamanımız için vazgeçilmez bir üründür.Tütünsayesinde gençlerimiz evleniyor,istihdamlar yaratılıyor en önemli yanı ise tütün sayesinde Adıyaman asayiş konusunda en rahat il olma özelliğini taşımaktadır.Çünkü ilimiz üreticisi eve götüreceği ekmeğinin,çocuklarının eğitimi ve geçimini sağlamaktan başka hiçbir şey düşünmemektedir.

Başta Kahta ve Çelikhan Ziraat Odalarımız olmak üzer tüm  üreticilerimizin sorunlarını her aşamada ilgili makamlara ilettik ve iletmeyede devam edeceğiz.

Tütün üreticilerimize şunu söylemek istiyorum.Tütünüzerinden siyaset ve provakasyon yapmak isteyen kişilere meydan vermeyin haklı olan davanızdan haksız duruma düşmeyin.O kişilerin isteği huzur kenti olan adıyamanımızda kargaşalık  yaratarak farklı çıkarlar elde etmektir.Konuyu provake ederek tütün üreticimizin ekmeğiyle oynanmasına hiçbir çiftçimiz,üreticimiz asla müsamaha göstermemelidir.

Geçmişte taşınması hatta bulundurulması bile yasak olan tütünümüz,ilk defa yasal hale geliyor.Hiçbir çiftçimiz ve hiçbir üreticimiz endişe etmesin tütünümüz yakın süreçte kaçak olarak anılmaktan çıkacak, üretimi ve ticareti hiç kimsenin mağdur olmayacağı şekilde,kooperatifler sayesinde çok kolay şartlarda yapılacaktır.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi