enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5156
EURO
34,5688
ALTIN
2.492,22
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Açık
27°C
Adıyaman
27°C
Açık
Çarşamba Parçalı Bulutlu
27°C
Perşembe Açık
26°C
Cuma Açık
23°C
Cumartesi Açık
23°C

Tutdere: Adıyaman’da 25 Bin Gençten Sadece 3 Bini Üniversiteye Yerleşebildi

Tutdere: Adıyaman’da 25 Bin Gençten Sadece 3 Bini Üniversiteye Yerleşebildi
REKLAM ALANI
29.08.2019
0
A+
A-

 Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Adıyaman’da Yüksek Öğrenime Geçiş sınavında üniversiteye yerleşen öğrenci sayısına yönelik değerlendirmede bulundu.

Tutdere, açıklamasında, Adıyaman’da öğrencilerin yarısından fazlasının okumak için büyük şehirlere gitmeyi tercih ettiğini ifade etti.Lise öğrencilerinin istediği okul seçimini yapamadığını, yerleşemeyen öğrencilere imam hatipler, meslek okulları ve özel okulların işaret edildiğini vurgulayan Tutdere, “İnsanlar bu ekonomik gerekçelerle çocuklarını okula göndermekten dahi vazgeçiyor. 25 bin gençten ise sadece 3 bini üniversiteye girebildi. Sistemin sürekli değişmesi, eğitim niteliğinin düşmesiyle birlikte üniversite gençlerimiz için bir hayal olacak.”dedi.

Milletvekili Tutdere, Adıyaman’da üniversite sınavına 25 bini aşkın öğrencinin girmesine  rağmen sadece 7 bin 791 gencin üniversiteye yerleşebildiğini belirterek, “Bu öğrenciler arasında 4 yıllık okula giren kişi sayısı ise 3 bin 731’de kaldı. Adıyaman’da öğrencilerin yarısından fazlası okumak için büyük şehirlere gitmeyi tercih ediyor. ”

Liseye geçişin 2 yıl önce değişmesiyle birlikte bu kararsızlıktan en çok gençlerin muzdarip olduğunu kaydeden Tutdere, şunları ifade etti:

“Aileler çocuklarını göndermek için İmam Hatip Lisesi ile özel okullar arasında tercih yapmak zorunda kalıyor. Dar gelirli aileler çocuklarını özel okula gönderemediği için bazı çocuklar eğitim hakkından yoksun kalıyor.

-“LİSELERDE NİTELİKLİ NİTELİKSİZLİĞİ YAŞIYORUZ”

Liselere geçiş sınavlarında da ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Her yıl değişen sistemden muzdarip olan yine gençlerimiz oluyor. Nitelikli liselerin sayısı geçtiğimiz yıl merkez ilçemizde 6’ya kadar düştü. Bunun karşılığında proje okulların, meslek liselerinin, İmam Hatiplerin sayısı arttı. Bir örnek vermek gerekirse; Sağlık Meslek Lisesi, nitelikli statüde değil dolayısıyla Adrese Dayalı Kayıt Sistemi’ne göre kayıt yaptıran öğrenciler bu okula gitmek zorunda kalıyor. Peki herkes sağlık görevlisi olmak zorunda mı?. ”

-“İMAM HATİP LİSESİ OLMAYAN OKULLARDA DA O PROGRAM OKUTULUYOR”

Adıyaman’da liselerin yarısının imam Hatip Lisesi’ne dönüştürüldüğünün altını çizen Milletvekili Tutdere, “Dönüşmeyen bazı okulların da proje okulu adı altında İmam Hatip Lisesi Programı uyguladığını biliyoruz. Bizler İmam Hatip Lisesi açılmasına karşı değiliz, ama ihtiyacı kadar açılması gerektiğini savunuyoruz. Aileler çocuklarını bu okullara göndermek zorunda bırakılıyor. İmam Hatip okullarını neredeyse zorunlu kılmanın bir diğer sonucu da ailelerin çocuklarını özel okullara göndermek zorunda bırakılmasıdır.

-“ÖZEL OKULLAR ZORUNLULUK HALİNE GETİRİLDİ”
Eğitim-İş Sendikası raporlarına göre geçtiğimiz yıllarda 200-300 bin dolayında özel okul öğrencisi varken, bu yıl bu rakam 1,5 milyonun üzerine çıkmıştır. İstediği liseye gidemeyen öğrenci, ileride yaşamak istediği mesleği seçememekte, istediği üniversiteye de gidememektedir. Önümüzdeki yıllarda üniversiteye Adıyaman’da üniversiteye girebilen öğrenci sayısının daha da azaldığını göreceğiz. Üniversite okumak hayal olacak. “şeklinde konuştu.

-“ADIYAMANLI GENÇLER ÜNİVERSİTEYİ KAZANAMIYOR”

Tutdere, 2018 yılı rakamlarına göre, Adıyaman’da üniversite sınavına giren 25 bin 866 öğrencinin sadece yarısı yani 12 bin 245’inin tercih yapabildiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Bu rakamında yarısı yani 7 bin 791’i lisans ve ön lisans olmak üzere bir üniversiteye kaydını yaptırabilmiştir. Günün sonunda sınava üniversite hayalleri ile giren 25 bin 866 öğrenciden sadece 7 bin 791’i üniversiteye kayıt yaptırabilmiştir. Bu öğrencilerden ise sadece 3 bin 731’i 4 yıllık bir üniversitede okuyabilmektedir.

-“ÖĞRENCİLER BU ŞEHİRDE KALMAK İSTEMİYOR”

Bu durum, sadece Adıyaman’ın değil, Türkiye’deki  üniversite seviyesindeki öğrencilerin ve eğitim sisteminin de alarm verdiğini gösterir niteliktedir. Sorun bununla bitmiyor; Şehrimizdeki Adıyaman Üniversitesini tercih eden ya da yerleşebilen öğrenci sayısı sadece 1888’de kalmıştır. İkinci sırada tercih edilen şehir ise İstanbul olmuştur. Bu durum gençlerin büyük şehirlere gitmek istediklerini gösteriyor. Maalesef yatırım eksiklerimizle, sosyal ve kültürel olarak vaad ettiklerimiz onlara yetmiyor. ”

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi