Önceki gün hendeklerin kazıldığı ve yer yer çatışmaların yaşandığı Suriçi ilçesinde dün sabaha karşı sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve özel harekât timleri öncülüğünde güvenlik güçleri mahallelere girmişti. İki polisin şehit olduğu ve sekizi polis 11 kişinin yaralandığı Suriçi’nde sokağa çıkma yasağı bu sabah saatlerinde kaldırıldı. Mahallelerde yaşananların izleri gün ışığıyla birlikte ortaya çıktı.

‘Kapımı çaldılar’

Pazar Mahallesi’nde yaşayan ve ‘ismimi yazmayın, korkuyorum’ diyen yaşlı bir kadın gece boyunca yaşananları şöyle anlattı:

“Yüzü maskeliler kapımı çaldılar. Ödüm koptu, ben tek başıma yaşıyorum, hastayım. Ömrümün bu son günlerinde başımıza gelenlere bakın. Sabaha kadar korkuyla bekledim. Her taraftan kurşun, bomba sesleri geliyordu. Sabah olunca baktım ki evimin de aralarında olduğu pek çok ev kurşun izleriyle dolu. Camlar kırık ve bazı evler yanmış.”

surici
Suriçi sakinlerinden bu emekli yaşlı adam yaşananların ciğerini yaktığını ağlayarak anlattı.
[Fotoğraf: Abdülkadir Konuksever/Al Jazeera]

‘Ciğerim yanıyor’

Aynı mahallede emekli olduğunu söyleyen başka bir kişi olayları anlatırken gözyaşlarını tutamıyor.

“İki polisi kapımın önünde öldürdüler. Ciğerim yanıyor, bu vatanın evlatları birer birer yere düşüyor. Yazıktır günahtır, bu çatışmalar dursun, artık ne bizim ciğerimiz yansın ne başkalarının.”

surici
İki polisin yaşamını yitirdiği noktada izler hala taze, mahalleli korku içinde.
[Fotoğraf: Abdülkadir Konuksever/Al Jazeera]

Korku mahallesi

Suriçi ilçesinde pek çok ev ve işyeri hasar görmüş. Mahalle aralarına PKK’nın gençlik yapılanması olan Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) tarafından kazılan hendekler olduğu gibi duruyor. Taşlar ve çöp konteynırları ile yapılmış barikatlar da. Bir mahalleli ‘burası korku mahallesi oldu’ diyor. Zira evin içerisinde bile can güvenliği yok. Kurşunun nereden geleceği kestirilemiyor.

Kurşunlu Cami’de kurşun izleri

surici
Suriçi’ndeki Mimar Sinan Eseri Kurşunlu Cami’nin dışı ve içi kurşun delikleriyle dolu.
[Fotoğraf: Abdülkadir Konuksever/Al Jazeera]

Dün iki polisin yaşamını yitirdiği bölgenin hemen yakınındaki Mimar Sinan’ın eseri Kurşunlu Cami (Fatih Camii) çatışmalardan hasar gördü. Caminin dış kapısı kurşun delikleriyle dolu. Caminin duvarları, penceresi ve içine kadar giren kurşunlar tarihi dokuya zarar vermiş durumda. Bölgede yaşayanlardan biri çatışmaların bu noktada sürdüğünü, PKK’lıların camiye gizlenerek ateş açtıklarını ve güvenlik güçlerinin de karşılık verdiklerini anlatıyor.

Özgür Yurttaş Derneği yandı

Hasırlı Mahallesi’nde bulunan Özgür Yurttaş Derneği de çatışmalar sırasında yandı. Mahallelinin kimi güvenlik güçlerince atılan bombalar nedeniyle, kimi de çatışma sırasında derneğin yandığını söylüyor. Dernek binası yangından sonra kullanılamaz halde.

surici
Çatışmalarda ev ve işyerleri zarar gördü.
[Fotoğraf: Abdülkadir Konuksever/Al Jazeera]

İki tarafa da tepki

Mahallede ‘nedeni ne olursa olsun çatışmalar bitmeli’ diyenlerin sayısı daha fazla. Çünkü gündelik yaşamlarını sürdüremediklerini, bölgeden çıkamadıklarını anlatıyorlar.

Sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı Suriçi ilçesinde güvenlik güçleri de sabah saatlerinden itibaren mahalleyi boşalttı. Mahallede durum şimdi sakin, ancak Suriçi hava kararınca kentin silah seslerinin yükseldiği bir bölge haline geliyor.

Kaynak: Al Jazeera