enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3658
EURO
34,9484
ALTIN
2.325,25
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Açık
25°C
Adıyaman
25°C
Açık
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Nissibi Köprüsünün Son Tabliyesinin Kaynağını Bakan Lütfü Elvan Yaptı

08.01.2015
0
A+
A-

Adıyamanlı vatandaşlar tarafından yıllardır özlemle beklenen ve Adıyaman’ı Şanlıurfa, Diyarbakır ve Doğu’ya bağlayacak olan 610 metre uzunluğundaki Türkiye’nin üçüncü büyük köprüsü niteliği taşıyan Nissibi Köprüsü’nde sona gelindi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Adıyaman’a gelerek Türkiye’nin üçüncü büyük köprüsü özelliği taşıyan Nissibi Köprüsünde incelemelerde bulunarak, köprünün son tabliyesinin yerleştirilmesi törenine katıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’a Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, AK Parti Grup Başkanvekili ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Adıyaman Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ile Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan eşlik etti.

Adıyaman ve Diyarbakır ile birlikte birçok ilin geçiş noktası olacak Türkiye’nin en uzun üçüncü büyük köprüsü olan Nissibi Köprüsünün son tabliyesinin kaynağını yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “Bugün Tarihi bir ana tanıklık ederek bölge insanımızın 25 yıllık hasretini gideriyoruz. Aşağı yukarı bu bölge insanı 25 yıldır özlemle beklediği ve hasret duyduğu köprünün son kaynağını bugün yaparak tamamlama aşamasına getirmiş bulunuyoruz. Bu köprü, bu bölgenin insanının hayaliydi. Biz bu hayali gerçekleştirmiş oluyoruz. Yılladır bu insanlar feribotla Atatürk Barajı üzerinden karşıdan karşıya geçmeye çalışıyordu. Kesintisiz bir ulaşım söz konusu değildi. Bugün Nissibi Köprüsünde son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Köprüyü Mart ayı içerisinde açılışını gerçekleştireceğiz ve ulaşıma açılacak”dedi.

Ulaştırma Bakanı Elvan, Nissibi Köprüsü’nün kullanılan teknik ve teknoloji bakımından Türkiye’nin ilk, dünyanın ender köprüsü olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Köprünün çok önemli özellikleri var. Türkiye’nin bu alandaki ilk köprüsüdür. Kullanılan teknik, teknoloji, köprünün nitelikleri itibariyle dünyanın ender köprülerinden bir tanesidir. Bölge insanına da böyle bir köprü layıktır. Türk mühendislerimize, yüklenici firmaya ve işçilerimize teşekkür ediyorum. Türkiye artık dünyanın en modern, en teknolojik gelişmelerini uygulayabilen, gerçekleştiren bir konuma geldi. Bu köprüyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bir kesimini batı kesimiyle birleştiriyoruz. Gerçekten Adıyaman ili kavşak konumunda olması gerekirken, kavşak konumunda olmayan bir konumdaydı. Bu köprüyle Adıyaman bölgenin en önemli kavşak noktası haline geldi. Bu köprü orta açıklığının 400 metre, kenar açıklıklarının 105’er metre, toplam uzunluğunun 610 metre olması itibariyle Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden sonra üçüncü büyük asma köprüsüdür. Bu köprüde kullanılan teknik diğer köprülerin tekniğinden biraz farklıdır. Tamamı ile çelik konsorsiyum üzerine inşa edilen köprüdür. Her iki ayağının yüksekliği 104 metredir. Gerçekten gurur duyacağımız bir eserdir. Artık bu bölge çok daha canlanacak. Bu bölgenin yapısına baktığımızda ciddi bir turizm potansiyeli ve inanç merkezi olduğunu görüyoruz. Bu nedenle köprü yüz binlerce kardeşimize hizmet edecektir. Bu köprü Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun en önemli geçiş merkezi olacaktır. Türkiye için gurur duyulabilecek bir köprüdür. Feribotla gidip gelen kardeşlerimiz, bir buçuk saatlik zaman harcıyorlardı ama iki dakikalık zamanda geçiş sağlayacaklardır. Vatandaşlarımızın hasret duyduğu bir projeyi gerçekleştirdik. Türkiye bunlara layıktır. Bu köprünün hizmete sunulmasıyla Adıyaman’ın çevre illere olan uzaklığı 90 kilometre kısaltılmış olacaktır. İnşallah köprümüzün Mart ayında açılışını yaparak vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız”dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, daha sonra kaynak makinesini alarak, köprünün son tabliyesinin kaynağını yaptı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan Nissibi Köprüsündeki törenin ardından Adıyaman merkeze gelerek Valiliği ziyaret etti.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ı Hükümet Konağı önünde Vali Mahmut Demirtaş ile protokol üyeleri karşıladı. Yöresel kıyafet giyen küçük çocuk çiçek takdim etti.

Karşılama sonrası Valilik Makamına geçen Bakan Elvan, Valilik Şeref Defterini imzalayarak, ildeki mevcut durum ve devam eden çalışmalar hakkında Vali Mahmut Demirtaş’tan bilgi aldı.

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’ın ziyaretinden büyük bir memnuniyet duyduklarını kaydeden Vali Mahmut Demirtaş, “Bugün ilimiz için büyük bir anlam ifade eden Nissibi Köprüsünün son tabliyesinin yerleştirilmesi nedeniyle ilimize gerçekleştirdiğiniz ziyaret münasebetiyle teşekkürlerimizi sunuyoruz. Aziz milletimizin özlemle beklediği büyük projeleri gerçekleştirmeye dönük yaptığınız çalışmalar ve ilimizin ulaşım alt yapısını daha iyi bir noktaya taşımak üzere hayata geçirmiş olduğunuz projeler nedeniyle Adıyaman halkı adına şükranlarımı sunuyorum”dedi.

Adıyaman’da bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise konuşmasında; “Adıyaman ilimiz son yıllarda hem ekonomik alanda hem de sosyal alanda çok büyük gelişmeler kaydetti. Yapmış olduğumuz yatırımlarla Adıyaman ilimiz, bu bölgenin en önemli kavşak noktalarından biri haline geldi. Hele hele bugün en son kaynağını yaptığımız ve Mart ayında açılışını yapacağımız Nissibi Köprüsünün de açılmasıyla birlikte Adıyaman tam bir merkez konumuna gelecek. Adıyaman’a hangi açıdan bakarsanız bakın önemli gelişmeler olduğunu görüyoruz. Çok güçlü bir tarım potansiyeli var. Sanayi alanında ülke ihracatına çok önemli katkılar sunan önemli bir tekstil merkezi ve sanayinin hızla geliştiği bir ilimiz. Bizimde bakanlık olarak görevimiz, ulaşım ve erişim alanında tıkanan damarları açmaktır. Biz bu bölgenin tüm tıkanan damarlarını açıyoruz. Bu alanda önemli çalışmalar yaptık. Adıyaman’ın Şanlıurfa bağlantısı, Adıyaman’ın Gaziantep bağlantısı ve bir diğer önemli projemizde Adıyaman’ın Malatya olan bağlantısıdır. Bu bağlantılarımızı süratle gerçekleştiriyoruz. 2015 yılı sonu itibariyle Şanlıurfa-Adıyaman bağlantısını bitirmiş olacağız”dedi.

Bakan Elvan, son tabiyesi yerleştirilen Nissibi Köprüsünün isminin değiştirilerek ‘Recep Tayyip Erdoğan Köprüsü’ yapılması yönünde vatandaşların talebini değerlendireceklerini belirterek, “Vatandaşlarımızın köprünün ismi üzerine bir talebi söz konusu oldu. Özellikle köprüye Sayın Cumhurbaşkanımızın isminin verilmesinin uygun olduğunu ısrarla dile getirdiler. Bu durumu Sayın Cumhurbaşkanımıza aktaracağız. Eğer kendileri de uygun görürlerse Köprüye Recep Tayyip Erdoğan isminin verilmesinin uygun olacağını biz de düşünüyoruz. Ama Sayın Cumhurbaşkanımızdan olur alınması gerekir diye düşünüyorum. Mart ayında açılışını yapacağımız Nissibi Köprüsünün bağlantı yollarına da bir an önce başlayacağız. Bu yönde proje çalışmalarımız devam ediyor. Bu bağlantı yollarının da tamamlanmasıyla birlikte Adıyaman’da inanılmaz bir hareketlilik söz konusu olacak”dedi.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi