ANKARA-BHA
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), milyonlarca emekliyi ilgilendiren kritik düzenlemeyi kabul etti. En düşük emekli aylığı, yapılan yasal değişiklikle birlikte 14.469 TL’den 16.881 TL’ye yükseltildi. Yasa, iki gün süren Genel Kurul görüşmelerinin ardından Meclis’ten geçerek yasalaştı.
Yeni maaşlar, düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Temmuz ayı içinde emeklilerin hesaplarına yatırılacak.
TÜİK’in açıkladığı Haziran ayı enflasyon verilerine göre, yılın ilk 6 ayında enflasyon farkı yüzde 16,67 olarak belirlendi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, aynı gün içinde yaptığı açıklamada en düşük emekli maaşının da bu oranla artırılacağını duyurmuştu.
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, çalışma hayatına ilişkin torba teklife eklenen maddeyle yasalaşan düzenleme, yaklaşık 4 milyon 11 bin emekliyi kapsayacak. Temmuz itibarıyla en düşük maaşı alacak emekli sayısının da 300 bin kişi artması bekleniyor.
En düşük emekli maaşının artırılmasının merkezi yönetim bütçesine 6 aylık maliyeti yaklaşık 40 milyar 870 milyon lira olarak hesaplanıyor.
İŞKUR, yılın ilk yarısında 759 binden fazla kişinin işe yerleşmesine aracılık etti
İçeriği Görüntüle
Yeni düzenleme kapsamında, yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı alanlara ödenecek asgari emekli maaşlarını belirleme yetkisi artık Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) verildi. Bu yetki, ihtiyaç halinde aylık taban tutarının esnek biçimde belirlenmesine olanak sağlayacak.