ANKARA-BHA
Milli Eğitim Bakanlığı ile Yeşilay arasında yürütülen iş birliğiyle 2014 yılında hayata geçirilen Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı kapsamında, bugüne kadar ülke genelinde 166 bin 840 kurs düzenlendi. Söz konusu kurslardan 10 yılda toplam 6 milyon 39 bin 306 kişi faydalandı.
Program, farklı yaş ve sosyal statüdeki bireylere yönelik olarak, bağımlılık türleri ile bu bağımlılıkların insan yaşamında yarattığı olumsuzluklara karşı önleyici ve koruyucu hizmet sunmayı amaçlıyor. Türkiye’nin sosyolojik yapısı ve ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilen kurslar; anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise seviyesindeki öğrenciler ile yetişkin bireyleri kapsıyor.
Bağımlılıkla mücadelede eğitim yoluyla farkındalığın artırılması hedeflenirken, 4 yaş üstü çocuklar için teknoloji bağımlılığı ve sağlıklı yaşam konularına odaklanan kurslar veriliyor. İlkokul düzeyinde 6 yaşını, ortaokulda 10 yaşını ve lisede 13 yaşını tamamlamış öğrencilere yönelik ise teknoloji, tütün, alkol ve madde bağımlılığıyla ilgili bilinçlendirici eğitimler sunuluyor.
Yetişkin bireyler için de bugüne kadar 7 bin 623 kurs düzenlenerek, 18 yaş üzerindeki 230 bin 890 kişiye bağımlılıkla mücadele eğitimi verildi.
Program kapsamında görev alacak rehber öğretmenler de özel eğitimlerden geçiriliyor. “Bağımlılıkla Mücadele Uygulayıcı Eğitimi Kursu”nu başarıyla tamamlayan 987 rehber öğretmen, “bağımlılık türleri”, “koruyucu tedbirler ve stratejiler” ile “sağlıklı yaşam” başlıklarında içerikler sunarak kurslarda aktif olarak görev yapıyor.
Bağımlılıkla mücadele konusunda destek almak isteyen vatandaşlar, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Halk Eğitimi Merkezlerine başvurarak bu kurslardan ücretsiz olarak yararlanabiliyor.