enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5467
EURO
34,9817
ALTIN
2.420,36
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
31°C
Adıyaman
31°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Açık
30°C
Pazar Az Bulutlu
29°C

Kültür Ve Turizm Bakanlığı’nın Adıyaman’la İlgili Yazısı

Kültür Ve Turizm Bakanlığı’nın Adıyaman’la İlgili Yazısı
REKLAM ALANI
20.10.2014
0
A+
A-

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin batısında bulunan Adıyaman, binlerce yıldır dünya tarihine tanıklık ederek birçok antik eserin ve ören yerinin merkezidir.
Dünyanın sekizinci harikası ve UNESCO Dünya Mirası olan Nemrut Dağı, Arsameia Antik Yolu üzerinde bulunan ve Doğu Toros sıradağlarında, 2206 metre yükseklikte, eşsiz bir gündoğumu ve günbatımı manzarasına sahip olan bir ören yeridir. Kommagene Kralı I. Antiochos için yapılan anıt mezar ve pek çok Yunan ve Pers prensinin heykelleriyle donatılan bu dağda, tahtalar üzerinde sıra halinde oturmuş tanrıların dev taş oymaları da bulunuyor. En değerli kültür miraslarından biri olan Nemrut, dünyanın her yerinden pek çok ziyaretçinin uğrak noktasıdır.
Adıyaman Müzesi, uygarlıklara dair kalıntıların sergilendiği bir diğer önemli kültür noktasıdır. Yaklaşık 22 bin eser bulunan müzede, Paleolitik çağdan Osmanlı dönemine kadar pek çok devre ait birbirinden değerli ve çeşitli eserler sergileniyor.
Adıyaman’da farklı dönemlere ait pek çok kaya mezarı ve mağara yapıları bulunuyor. Perre Antik Kenti ve kaya mezarları, Zey Mağaraları, Gümüşkaya Mağaraları, Haydaran Kaya Mezarları bunlardan sadece birkaçı. Şehir merkezine yakın olan bu antik eserler, size daha önce görmediğiniz manzaralar sunabilir.
Bu şehre geldiğiniz zaman mutlaka yapmanız gerekenlerden biri de yörenin büyük bir el emeği ile dokunan halılarını ve kilimlerini incelemek olmalı. Ayrıca cicim, heybe ve Nemrut heykelleri de yöre halkı tarafından yapılarak ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
Daha önce tatmadığınız lezzetlerle tanışmak ve eminiz ki onlara hayran kalmak için ne yapmanız gerektiğini biliyoruz. Kâhta ilçesinde bulunan baraj gölünde muhteşem balıklar yiyebilir; Adıyaman Hıtabı, Adıyaman Tavası, Adıyaman Kebabı ve Şillik Tatlısı ile büyülenebilirsiniz.
Adıyaman’ın meşhur Oturakçı Pazarı ise hem yöresel hem de turistik alışveriş yapmak isteyenlerin aradığı adres.
Siz de uygarlıkların hüküm sürdüğü ve izlerini bıraktığı bu antik şehri keşfetmeye hazırsanız, tatil planınızı yapmaya hemen başlamalısınız.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi