4. yüzyıldan kalma Antik Roma Dönemi eserlerine sahip Suriye’nin Palmira (Tedmur) kentinin kontrolünü Mayıs ayında ele geçiren IŞİD, burada incelemeler yapan arkeolog Halid Esad’ı öldürdü. Kentte 50 yıldan fazladır araştırma yapan 82 yaşındaki Esad, arkeoloji ekibinin başında bulunuyordu.

Suriye’de tarihi eserlerden sorumlu birimin başındaki isim Mamun Abdülkerim, Esad’ın bir aydan fazladır IŞİD’in elinde rehin tutulduğunu ve sorgulandığını söyledi. Abdülkerim, “Tarihe ve bu kente büyük hizmet etmiş bir bilim insanının başının kesilip, antik kentin orta yerindeki kadim sütunlara asılmasını aklım almıyor” dedi.

Batılı meslektaşlarıyla Palmira’da onlarca kazı yapan 82 yaşındaki arkeoloğun uluslararası bilim dergilerinde Palmira üzerine yayınlanmış çok sayıda makalesi vardı.

2 bin yıllık kalıntılar

Roma İmparatorluğu Dönemi’nde İpek Yolu üzerinde bulunan kentin tarihi 2 bin yıldan da geriye gidiyor. İçerisinde Bel Tapınağı ve Romalıların mezarları da bulunan antik kent, mimarisi ile tarihe ışık tutuyor.

IŞİD’in Mayıs ayında şehre girmesinden önce Suriyeli yetkililer çok sayıda antik eseri şehirden kaçırmayı başarabildi. UNESCO Dünya Mirası kapsamındaki eserlere, tarihi eserleri yok etmesiyle bilinen IŞİD tarafından zarar verilmesinden endişe ediliyor.

Örgüt, Haziran ayında yayınladığı bir propaganda videosunda tarihi kentteki iki türbeyi havaya uçurduklarını göstermişti.

Kaynak: Reuters