enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5976
EURO
34,7516
ALTIN
2.491,67
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
25°C
Adıyaman
25°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
24°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
27°C

ÇÖZÜM SÜRECİNDE: ALARM ZİLLERİ

ÇÖZÜM SÜRECİNDE: ALARM ZİLLERİ
REKLAM ALANI
03.07.2015
0
A+
A-

HDP: Alarm zilleri çalıyor
İmralı’da Abdullah Öcalan ile görüşme için Adalet Bakanlığı’ndan izin alamayan HDP İmralı heyeti yazılı bir açıklama yaptı. “Süreç açısından alarm zillerinin çaldığı” belirtilen açıklamada ziyaretin önündeki engellerin kaldırılması istendi.

Seçim öncesi Türkiye’nin en çok tartışılan gündem maddesi, çözüm süreciydi. Ancak seçim sonrasında ortaya çıkan koalisyon ihtimali çözüm sürecini gündemin alt sıralarına düşürdü. En son Yüksek Seçim Kurulu’na aday listelerini teslim etmeden önce 5 Nisan tarihinde İmralı adasında PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşen HDP İmralı heyeti, seçim sonrasında yeniden adaya gidebilmek için Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Ancak bakanlıktan izin çıkmadı.
Heyet, gelinen noktaya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada üzerinde mutabakata varıldığı halde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İzeleme Heyeti’ni tanımayan, Dolmabahçe mutabakatını yanlış bulan ve Kürt sorunu yoktur noktasına gelen yaklaşımlarının süreçte büyük bir tıkanmayı beraberinde getirdiği ifade edildi.
Açıklamada, Öcalan’ın koşulları “tecrit” olarak tanımlandı ve süreç için alarm zillerinin çaldığı belirtildi.
“Tarihi sorumluluk anlayışıyla çözüm süreci ile ilgili hükümet ve devlet kurumlarının içerisine girdiği duyarsız yaklaşımı aşmaya çalışıyoruz. Rojava ve Suriye ekseninde gelişen bölgesel savaş tehditleri, içeride çatışmasızlığı ortadan kaldırmaya yönelik operasyonel süreçler, çözüm süreci açısından dikkate alınması gereken çok ciddi uyarı sinyalleri olarak değerlendirilmelidir. Bu bağlamda yürüyen koalisyon süreci ile ilgili içeride ve dışarıda savaşı önceleyen tartışmalar üzerinde yoğunlaşılması ve Çözüm Sürecinin bitirilmesi koşulunun AKP tarafından basit bir pazarlık unsuru olarak ele alınması, demokratik geleceğimiz ve toplumsal barışımız açısından alarm zillerinin çalmaya başladığının işaretidir.”
HDP’nin talepleri
Açıklamada sürecin hala barışla sonuçlanabileceğine ilişkin HDP’nin inancının devam ettiği de belirtildi. Bu doğrultuda Hükümet’in atması istenen adımlar da şöyle sıralandı:
HDP’ye göre Hükümet’in atması gereken ilk adım Öcalan ile görüşmelerin bir an önce yeniden başlaması.
İkinci adım ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın itirazı nedeniyle askıya alınan “izleme heyeti” ve sekretarya gibi mekanizmaların hayata geçirilmesi.
Bir diğer beklenti ise çözüm sürecinin koalisyon kurma çalışmalarında “pazarlık unsuru” olarak ele alınmaması. Yeni oluşacak olan hükümet formülü ne olursa olsun, çözüm sürecinin devlet politikası haline getirilerek korunması ve “sürecin tek somut kazanımı” olarak tanımlanan çatışmasızlık sürecinin devam ettirilmesi.
Son olarak ise “İç ve dış politikada, halkların, eşit yurttaşlık ve özgür bir yaşam temelinde bir arada yaşayabileceği barışçıl diplomatik çabalara” ağırlık verilmesi istendi.
HDP bu son maddede yer alan talebi doğrultusunda büyük barış mitingleri düzenlemeye hazırlanıyor. Bu mitinglerle “kaygı verici gidişata müdahil olmak, halkların barış iradesini büyük bir kaos ve savaş ortamını engelleyecek şekilde görünür kılmak” amaçlanıyor. HDP açıklamasının sonunda “Vakit geç olmadan, bir tek yurttaşımızın burnu kanamadan, bölgesel bir barış hamlesi mümkündür” denildi.
Kaynak: Al Jazeera

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi