enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2576
EURO
34,8581
ALTIN
2.431,65
BIST
10.098,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
21°C
Adıyaman
21°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
24°C
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C

Alper Gezeravcı’nın uzayda ne yapacağı belli oldu

Alper Gezeravcı’nın uzayda ne yapacağı belli oldu
REKLAM ALANI
19.01.2024
0
A+
A-

Fırlatma, uzaya çıkış, ilk ve ikinci aşama motorların ayrılması, burun konisinin açılması gibi işlemlerle sadece 25 dakikalık bir süre içerisinde Dragon mekiği yörüngeye oturup, Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ile kenetleneceği irtifa ve yöne doğru manevralar yapmaya başladı. Dünya yörüngesindeki bu yolculuk 30 saatten uzun sürecek.

İşte Gezeravcı’nın yapacağı deneyler:

Uzay İçin Yeni Nesil Alaşımlar

Yeni nesil uzay alaşımları üretmek için yapılacak deneyde, materyallerin ergitme ve katılaşma gibi süreçlerine yerçekimsiz ortamın etkileri araştırılacak. Bu sayede yüksek sıcaklıklara dayanıklı alaşımlar üretilme hedefi bulunuyor.

gMETAL

Katı Fazdaki Parçacıkların Bir Akışkan İçindeki Dinamiğine Yerçekimsiz Ortam Etkisi

Kimyasal tepkime olmayan koşullarda, katı parçacıklar ile akışkanlar arasında homojen bir karışım oluşturulmasında yerçekimi etkisi araştırılacak. Bununla uzay araçlarında itki sistemlerinin verimini artırması hedefleniyor.

UzMAn

Uzay Görevleri için Mikroalgal Yaşam Destek Üniteleri

Zorlu koşullara adapte olabilen mikroalg türlerinin, yerçekimsiz ortamda büyümeleri ve dayanıklılıkları, metabolik değişiklikleri incelenecek. Bu anlamda CO2 yakalama ve O2 üretim özellikleriyle, yaşam destek sistemi geliştirilmesi hedefleniyor.

EXTREMOPHYTE

Ekstrem Halofit olan Schrenkiella Parvula’nın Tuz Stresine Verdiği Yanıtların Uzay Ortamında Araştırılması

A. thaliana ve S. parvula (Tuz Gölü’nde yetişen endemik bir bitki) bitkilerinin, yüksek tuzluluğa karşı gösterdiği tolerans ve mikro yerçekimi arasındaki etkileşimin incelenmesi hedefleniyor. Bitkilerin bu özelliği sayesinde, Dünya dışındaki potansiyel üslerde, tuz ve metal içeriği yüksek Ay ve Mars toprağı gibi toprakların iyileştirilmesi ve astronotların çeşitli atıkları arıtmasında kullanma amacı güdülüyor.

METABOLOM

Uzay Görevlerinde Bulunan Astronotların Metabolom/Transkriptomlarındaki Değişimlerin Analizi ve Ulusal Omik Veri Setlerinin Oluşturulması

Astronotların uzay görevleri sırasında düşük yerçekimi, uzay radyasonu, değişen fiziksel aktivite, beslenme sorunları, uykusuzluk, yüksek G kuvveti ve hiperoksi gibi çevresel etkenlerin araştırılmasına yönelik olan bu deney, aynı zamanda bu etkilerle gerçekleşen fizyolojik ve biyokimyasal değişimleri de araştırıyor olacak.

MİYELOİD

Uzay Misyonuna Katılan Bireylerde Radyasyona Maruz Kalmanın Kanser İçin Öncül Lezyonlar Olan Periferik Kandaki Miyeloid-Kökenli Baskılayıcı Hücrelere Etkisinin İncelenmesi

Kanser benzeri kronik inflamasyon yaşatan durumlarda (uzay uçuşlarındaki yolculuk, koşullar ve uzay radyasyonu gibi durumlar da buna dahil), Miyeloid kökenli baskılayıcı hücreler yüksek düzeyde üretilerek, bağışıklıkta baskılama oluşturur ve inflamasyonu ilerletir. Deneyle birlikte bağışıklık anlamında bu hücrelerin düzeyinin ölçülmesi ve etkilerinin değerlendirilmesi hedefleniyor.

MESSAGE

Microgravity Associated Genetics Science Mission/Mi̇kroyerçeki̇mi İli̇şki̇li̇ Genetik Bi̇lim Misyonu

Yerçekimsiz ortamdan etkilenen ve henüz işlevi keşfedilmemiş genlerin tespit edilmesi dışında bağışıklık hücrelerinden hangilerinin de uzay ortamından direkt olarak etkilendiğinin tespit edilmesi hedefleniyor.

ALGALSPACE

Uzay Koşullarında Antarktika ve Ilıman Mikroalg Yetiştiriciliğinin Karşılaştırmalı Bir Çalışması

Mikroalglerin uzay, Antarktika ve ılıman bölgelerdeki büyüme verileri karşılaştırılacak, bununla birlikte ilk kez kutup bölgesindeki alglerin uzayda kullanımına yönelik bir deney gerçekleştirilmiş olacak. Algler önceki deneylerde de belirttiğimiz gibi CO2’den O2 üretimi, ek gıda, suyun kalitesini artırma ve yaşam destek gibi konularda büyük önem taşıyor.

CRISPR-GEM

Mikro Yerçekimi Altında Bitkilerde CRISPR Gen Düzenleme Verimliliğinin Araştırılması

Bitkiler uzun uzay görevlerinde insanlık için büyük önem taşıyor. Yiyecek, temiz hava ve benzeri amaçlarla uzayda yetiştirilecek bitkilerin, bu ortamda yaşayacağı streslere karşı, CRISPR gibi modern gen düzenleme tekniklerinin kullanılması amaçlanıyor. Bu deneyde de mikro yerçekimi ortamında bitkilere yönelik uygulanacak CRISPR yönteminin verimliliği ölçülecek.

PRANET

Propolisin Anti bakteriyel Etkisi (PRANET)

Çeşitli rahatsızlıklarda kullanılan propolisin (ya da diğer adıyla arı sütünün), bakteriler üzerinde mikro yerçekimli ortamdaki etkisi araştırılacak.

VOKALKORD

Uzay’da Yaşamaya Karşı Oluşan Hayati Tepkimelerin Vokal Kord Kaynaklı Değişimler İle Tespiti Ve Düşük Yerçekimsizliğin Sebep Olduğu Rahatsızlıkların Ses Frekansları İle Tanımlanması

Solunum sistemi içerisinde insan sesinde meydana gelen frekans değişimlerinden, akıllı saat yapay zeka desteği ile rahatsızlıkların belirlenebilmesi hedefleniyor. Ayrıca bu deneyde yerçekimsiz ortamın insan sesi üzerine etkileri de araştırılacak.

OKSİJEN SATURASYONU

Solunum Sistemi Fizyolojisi İçerisinde Yapay Zeka Desteği İle Verilen Havanın Oksijen Seviyesini Hesaplayarak Düşük Yer Çekiminin Sebep Olduğu Rahatsızlıkların Tanımlanması

Yapay zeka desteği ile verilen havanın oksijen seviyesi hesaplanarak, mikro yerçekiminin neden olduğu değişimler ve sorunların tanımlanması hedefleniyor.

MİYOKA

Mikro Yerçekimi Ortamında Kurşunsuz Lehimleme Araştırması

Gezeravcı, UUİ’de gerçekleştireceği bu deneyde, bir elektronik devre kartı üzerine, kurşunsuz bir bileşen lehimleyecek. Görev sonrası lehimlenen kartlar, TÜBİTAK UZAY tarafından incelenecek ve sonuçlar raporlanacak.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi