ANKARA-BHA
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen 47. Genişletilmiş Dünya Mirası Komite Toplantısı’nda Afrika’dan üç yeni alanı Dünya Mirası Listesi’ne aldı. Toplantıda ayrıca üç alanın “Tehlike Altındaki Dünya Mirası” listesinden çıkarıldığı bildirildi.
Afrika’nın güneydoğusunda yer alan Malavi’de, bölge halkı tarafından kutsal kabul edilen Mulanje Dağı, endemik bitki türleri, zengin ekosistemi ve doğa yürüyüş rotalarıyla listeye dahil edildi. “Tanrıların ve kutsal ruhların yaşadığı yer” olarak bilinen dağ, aynı zamanda ekoturizm açısından da önemli bir cazibe merkezi olarak öne çıkıyor.
Kamerun’un Uzak Kuzey bölgesinde, Mandara Dağları’nda yer alan Diy-Gid-Biy kültürel peyzajı da Dünya Mirası unvanını kazandı. 12. ile 17. yüzyıllar arasında şekillendiği tahmin edilen bu alanda hem arkeolojik kalıntılar hem de geleneksel tarım alanları, yerel ibadet mekânları ve ritüel izleri yer alıyor.
UNESCO, Gine Bissau açıklarındaki Bijagos Takımadaları’nı da listeye aldı. 88 ada ve adacıktan oluşan ve 13 bin kilometrekarelik geniş bir alanı kapsayan takımadalar, ülkenin listeye giren ilk dünya mirası olma özelliğini taşıyor. Ana erkil toplumsal yapısıyla dikkat çeken Bijago halkı, animist inanç sistemlerini sürdürüyor. Yaklaşık 30 bin kişinin yaşadığı adalar, aynı zamanda her yıl 870 binden fazla göçmen kuşa ev sahipliği yaparak önemli bir doğal habitat sunuyor.
Toplantı kapsamında Afrika’daki üç alan da “Tehlike Altındaki Dünya Mirası” listesinden çıkarıldı. Bunlar arasında, Madagaskar’daki Atsinanana Yağmur Ormanları, Mısır’daki Abu Mena bölgesi ve Libya’daki tarihi Ghadames kenti bulunuyor.
Dünyanın en büyük ikinci kıtası olmasına rağmen Afrika, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki alanların yalnızca yüzde 9’una sahip. Buna karşın, “Tehlike Altındaki Miraslar” listesindeki alanların yaklaşık dörtte biri kıta üzerinde yer alıyor.