enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Çilekte kalitenin adresi Akçat Köyü – Birlik Haber Ajansı

Çilekte kalitenin adresi Akçat Köyü – Birlik Haber Ajansı
REKLAM ALANI
02.06.2025
0
A+
A-

KOCAELİ-BHA

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, çiftçilerin tarımsal üretim potansiyelini artırmak için önemli projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. “Alternatif Ürün Yetiştiriciliğini Destekleme Projesi’nden” yararlanarak Karamürsel Akçat Köyü’nde çilek üretimine başlayan çiftçi Ali Öztürk, ”Çilekte kalitenin adresi Akçat Köyü, çıkın gelin. Tüm çilek severleri bu eşsiz tadı yerinde görmeye ve tatmaya bekliyoruz” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde tarımsal üretimin kesintisiz devam etmesine verdiği desteklere bir yenisini daha ekledi. “Alternatif Ürün Yetiştiriciliğini Destekleme Projesi” kapsamında çiftçilere çilek bahçesi tesisi kurmaları için yüzde 50 hibeli çilek fidesi, malç naylonu, damla sulama borusundan oluşan malzeme desteği sağlandı. Yetiştirilen çileklerin verimindeki artış, çiftçilerin yüzünü güldürdü.

İlk çilek hasadı başladı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin atıl durumdaki arazileri tarıma kazandırması meyvelerini vermeye başladı. Bu kapsamda Büyükşehir’in, üreticilerin verimli, pazar değeri yüksek alternatif ürünlere ve yeni üretim tekniklerine yönlendirilmesi amacıyla hayata geçirdiği “Alternatif Ürün Yetiştiriciliğini Destekleme Projesi” ile çiftçilere çilek bahçesi tesisi kurmaları için yüzde 50 hibeli malzeme ve ekipman desteği sağlıyor. Destekten yararlanan üreticiler, yetiştirdiği çileklerde ilk hasat mesaisine başladı.



Kocaeli, izcilik ruhunu doyasıya yaşıyor

Kocaeli, izcilik ruhunu doyasıya yaşıyor

Çileklerin verimi yüksek

Büyükşehir Belediyesi, tarıma verdiği desteklerle çiftçilerin maliyetlerini yüzde 50 azaltarak, üretimin daha verimli ve karlı hale getirilmesi sağlanıyor. Çiftçiler, hastalıklara dayanıklı, birim alandan yüksek verim alınan, saklama ve pazar koşullarına dayanıklı albion çilek çeşidi ile karlı üretim yapıyor. Ayrıca albion çilek çeşidinin nötr gün bitkisi olması sebebi ile Kocaeli’ndeki iklim şartlarına göre yılda 5-7 aya kadar verim alınabiliyor.

Karamürsel Akçat’ta çiftçilik yapan Ali Öztürk, Büyükşehir Belediyesi’nden aldığı desteklerle çilek üretimine başladı. Piyasadaki çilek üretiminde kullanılan ürünlerin pahalı olmasından yakınan Öztürk, “Büyükşehir Belediyesi’nden malç naylonu ile damlama kurulumu gibi malzemeleri piyasa fiyatına göre yarı fiyatına alıyoruz. Daha uyguna aldığımız için üretim maliyetimiz düştüğünden piyasaya göre daha güçlü oluyoruz. Yani dörtte bir oranında maliyeti düşürmüş oluyoruz” dedi.

Çilekte ilk hasada başladıklarını belirten Öztürk, ürünlerin kaliteli ve verimli olduğunu anlatarak, “Hasada güçlü başladık. 5 bin kök yapacaksak verilen sera desteğiyle ekim alanımızı 10-15 bin kök yapıyoruz. 5 ton üreteceksek 10-15 ton üretiyoruz. Mesela ben bu çilek işini 2-3 yıldır yapıyorum. Büyükşehir’in bu desteklerini duyduktan sonra bu işi yapmaya karar verdim. Gayet güzel yapıyoruz. Büyükşehir’deki yetkililer sağ olsunlar çok yardımcı oluyorlar, ne zaman gitsek elimizi boş çevirmiyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

“Ocak ayına kadar ürün alıyoruz”

Çileğin Mart ayında temizliğini yaptıklarını ve Mayıs’ta da ilk hasada başladıklarını aktaran çiftçi Ali Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı: “Albion yediveren çileği yetiştiriyoruz. Havanın durumuna göre ocak ayına kadar üretim yapabiliyoruz. Daha önce seramız yoktu, kar yağınca çilekler çürüdü, bozuldu. Büyükşehir Belediyesi’nin ayrıca verdiği yüzde 50 hibeli sera desteğinden de yararlandık. Bu sene serada yetiştiriyoruz. İnşallah artık kaybımız olmayacak. Serada yetişen çilek kaliteli ve verimli oldu. Çileklerimizin sulamasını da Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin bize sağlamış olduğu sulama barajımızdan sağlanan sulama kanallarından yapıyoruz. Başta Tahir Başkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

“Çilekte kalitenin adresi Akçat köyü”

Bölgede çilek üretiminin artması gerektiğini dile getiren Ali Öztürk, “Büyükşehir Belediyesi bizlere destek veriyor. Özellikle gençlerin bu işe yönelmelerini tavsiye ediyorum. Karamürsel Akçat’ta yetişen Albion cinsi çileklerimiz, kendine has aroması ve lezzetiyle fark oluşturuyor. Tüm çilek severleri bu eşsiz tadı yerinde görmeye ve tatmaya bekliyoruz” diye konuştu.

REKLAM ALANI
Güncel Konular
Namaz Vakitleri
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
 
İMSAK
GÜNEŞ
ÖĞLE
İKİNDİ
AKŞAM
YATSI
Güncel Konular TÜMÜ
timbir - birlik haber ajansi