enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
24°C
Adıyaman
24°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
25°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Açık
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

ŞANLIURFA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ İLCİ EĞİTİMİ KONUŞTU

ŞANLIURFA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ İLCİ EĞİTİMİ KONUŞTU
REKLAM ALANI
07.07.2015
0
A+
A-

Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, Şanlıurfa’nın eğitimde artık son sıralardan kurtularak yukarılara tırmanmaya başladığını, gerekli eğitim koşulları karşılandıkça başarının geldiğini söyledi.

Röportaj:Aziz Budak/Numan Babacan

TEOG ve LYS sonuçlarının açıklamasından sonra gözler geçtiğimiz yıl çok büyük eğitim yatırımlarının yapıldığı, en fazla öğretmenin atandığı Şanlıurfa’ya çevrildi. Geçtiğimiz yıllara göre başarı sırasında artış görünen Urfa’da yaşanan değişimleri ve başarı durumunu İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci’ye sorduk. İlci, Şanlıurfa’nın geleceğinin parlak olduğunu, yapılan yatırımlarla başarının gelmeye başladığını ifade etti.
İşte o röportaj:
VERİMLİ BİR YIL GEÇİRDİK
Bir eğitim- öğretim dönemini bitirdik. Nasıl bir yıl geçti sizin açınızdan?
12 Haziran itibariyle 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılını bitirdik. Geçen eğitim-öğretim yılı bizim için yeniliklerle, değişikliklerle dolu dolu geçti. Bu eğitim yılının böyle güzel geçmesinde emeği olan tüm öğretmen arkadaşlarıma, idarecilere, velilere teşekkür ediyorum. Çok verimli, kazasız, belasız bir yıl geçirdik. Bu yıl iftihar ettiğimiz, gurur duyduğumuz bir yıldı. Bu yıl 60 kişilik sınıflarımızın mevcudunu 30-35 kişilik sınıflara indirdik. Öğrencilerimizin daha iyi eğitim görmesi için çalışıyoruz.
375 OKUL BİTİRİLDİ
Geçen yıl Urfa’da çok büyük eğitim yatırımları yapıldı. Bu yatırımlardan bahseder misiniz? Projelerin ne kadarı bitti?
İlimiz genelinde 2013-2014 yatırım programı kapsamında 375 okulumuz, 5774 derslik vardı ve bu sene itibariyle hepsini bitirdik. Bunun dışında 484 lojman, 28 pansiyon, 18 spor salonu, 31 atölye ve 1 tane çok amaçlı salonumuz hizmete aldık. Allah’a hamd ediyoruz ki çok güzel çalışmalarımız oldu. Aynı şekilde bu fiziki mekânın rahatlaması başarıyı getirmeye başladı. Öğrencilerin sınavlarda başarılarının arttığını görebiliyoruz.
TEOG’DA 120 FUL, LYS’DE 1 TÜRKİYE BİRİNCİSİ
TEOG ve LYS sonuçlarına baktığımızda Urfa’nın genel başarı durumu nedir?
TEOG sınavında Urfa’da yaklaşık 120 öğrenci 120 sorunun tamamına doğru cevap vererek Türkiye birincileri arasına girdi. Bu öğrencilerimizle gurur duyuyoruz. Urfa artık hak ettiği başarıyı yakalamaya başladı. Urfa’nın üzerine vurulmuş tembel, başaramaz öğrenci psikolojisi tamamen ortadan kaldırıldı. Bu vesileyle emeği geçen tüm meslektaşlarıma teşekkür ederim.Urfa’ya iyilik yapalım diye haber yapan bazı kişiler Urfa’ya kötülük yapıyor. Urfa’da pırıl pırıl gençlerimiz çocuklarımız var. Lys’de Türkiye birincileri arasına giren bir arkadaşımız var. Urfa’da Türkiye birincilerinin de çıkabileceğini göstermiş oluyoruz. Çabalayarak, emek vererek aşılamayacak hiçbir zorluğun olmadığını düşünüyorum. Urfa’da yaklaşık olarak 600 bin öğrencimiz var. Bunların yaklaşık yüzde 70’i kırsalda yaşamaktadır. Kırsaldaki velilerimizin eğitim anlayışı, eğitime yaklaşımı olumsuz sonuçlar getirebiliyor. Şehir merkezindeki eğitim çıtamızı her gün daha yukarıya taşıyarak devam ediyoruz. Biz seviyenin yükseldiğine inanıyoruz. Eğitim uzun soluklu bir iştir, bir günde sonuç alamayız. Önce fiziki şartları iyileştireceksiniz, gerekli ortamı sağlayacaksınız ki başarı gelsin.
Yeni eğitim dönemi için projeleriniz, çalışmalarınız var mı?
2015- 2016 eğitim- öğretim yılına hazırlanıyoruz. Yaz boyunca okullarımızın gerekli tadilatlarını, onarımlarını yapıyoruz. Çatısı akanların çatısını yapıyoruz. Bununla birlikte 2015-2016 eğitim-öğretim yılında tamamen öğrenci odaklı, öğrencinin aktif eğitim süreçlerine katılarak eğitim alabilecekleri ortamlar hazırlamaya ve öğrencilerimizi bu şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz. Bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
20 BİN TABLET DAĞITTIK
Fatih projesi Şanlıurfa’da ne aşamada?
Fatih projesi kapsamında ilimiz genelinde 1578 tane akıllı tahta kuruldu. Akıllı tahtaların kurulumu, bütün meslek ve Anadolu liselerimizde bitmiş durumda. Ondan sonra ortaokullarımızda akıllı tahtalarımızı döşeyeceğiz. Bunun dışında yaklaşık 20 bin öğrencimize de tablet dağıttık. Kalan öğrencilerimize de tabletlerimiz dağıtıp web tabanlı eğitime geçmeyi amaçlıyoruz. 2015-2016 döneminde de proje kapsamında dağıtımlarımız devam edecek.
Tablet, akıllı tahta vb. envanterlerin öğrencilerin eğitiminde katkısı olacağını düşünüyor musunuz?
Artık modern çağda yaşıyoruz. Artık sanal kütüphanelerin, dünyanın yaşandığı bir ortamdayız ve çocuklarımızı buna hazırlamak zorundayız. Artık bütün okullarımızı, öğretmenlerimizi bu anlayışa uygun hale getirerek eğitim öğretimimizi sürdürüyoruz. Geleceğin insanını yetiştirmek için devlet bu konuda çok ciddi bir kaynak ayırdı.
YİNE EN ÇOK ATAMA URFA’YA
Urfa’da öğretmen eksiğimiz var, bu yıl Urfa’ya ne kadar atama bekliyorsunuz?
Bu yıl tekrar en fazla atamayı bekliyoruz. Ben 2012 Aralık ayında göreve başladığımda Urfa’da 16 bin öğretmenimiz vardı. Şimdi baktığımızda ise 3 yılda bu sayı 23 bine çıktı. Yaklaşık yüzde 50 artış oldu. 3 yılda bu kadar artış takdire şayandır. Her yılki atamalarda en fazla atama yapılan illerden oluyoruz. Her yıl yeni okullar açıyoruz. Bu yıl da yeni okullar açacağız ve en fazla atama ilimize gelecek. Ağustos ayında ciddi bir atama olacaktır.
Suriyeli öğrencilerin eğitimi ne şekilde oluyor?
Urfa’da kayıt altına aldığımız yaklaşık 40 bin Suriyeli öğrencimiz var. Normal öğrencilerimizin eğitim aldığı okullarda sabahları bizim öğrencilerimiz, öğleden sonra da Suriyeli öğrenciler eğitim görüyor. Kendi dillerinde eğitim görüyorlar. Milli Eğitim Bakanlığımızın Suriye ile birlikte belirlediği ortak müfredatta eğitim veriyoruz. Suriye’den gelen öğretmenlerden de faydalanıyoruz birlikte öğrencilerin eğitimini sürdürüyoruz.
İSOT BEKLEDİĞİ KADAR KİTAP BEKLEMİYORLAR
Şanlıurfa Tüik’in verilerine göre kitap okuma ortalamasında Türkiye’nin son sıralarında bulunuyor. Bu konuda ilgili kurum olarak çalışmalarınız var mı?
Bu konuda ciddi çalışmalarımız var. Temel eğitim basamağında okuyan öğrencilerimize her gün derse başlamadan 15 dakika kitap okutuyoruz. Öğrencilerimize kitabın hayatımızda ekmek kadar, hava kadar yer edinmesi gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz. Bunun fikrini, şuurunu çocuklarımıza kazandırmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu vesileyle çocuklarımız bunun fikrini kazanırlarsa gelecekte de bunu devam ettireceklerdir. Takdir edersiniz ki geçmiş yıllarda Urfa’daki okullaşma, okuryazar oranları istediğimiz yerde değildi. Biz bunu elimizden geldiğince hızlı bir şekilde kapatmaya çalışıyoruz. Halk eğitimde kadınlara, yaşlılara, gençlere aştığımız bir sürü kursumuz var. Maalesef ki halkımız bir fırının önünde isot beklediği kadar bir kitapevinin önünde kitap beklemiyor. Bu algıyı kırmaya çalışıyoruz.
URFA’DAN BAŞARI ÇIKMAZ ALGISI YARATILIYOR
Bazı basın mensuplarına bir siteminiz var Urfa eğitimde kötü gösteriliyor diye. Bu konuda ne söylemek istersiniz?
Bunu üzülerek söylemek istiyorum. Sanki Urfa’da kimse çalışmıyormuş gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Sadece Fen Lisesinde 33 tane çocuğumuz tıp fakültesine yerleşti. Bu çocuklar gece gündüz çalıştılar. Kimsenin bu çocukların hakkına ipotek koymaya hakkı yok. Bir araştırma, çalışma yapmadan Urfa’yı en sonuncu göstermek çalışan öğrencilerin, ailelerin ve öğretmenlerin hakkını yemektir. Şanlıurfa dışarıdan cahil bir kent görüntüsü veriyor. Urfa bana göre medeniyetin kaynağı ve beşiğidir. Urfa’yı yüceltmemiz lazım. Haber yapacağız diye Urfa’ya kötülük yapılıyor. Devlet büyük eğitim yatırımları yapıyor buraya. Bütün bunları yan yana getirince başarılı taraflar görülmüyor sadece başarısızlıklara endeksleniyor. Neden başarılı taraflarımıza bakmıyoruz. Bu büyük bir hatadır, ihanettir. Urfa’da pırıl pırıl çocuklarımız var ve bu çocuklarımızın elinden tutarsak çok güzel geleceği olacağını düşünüyorum. Bu yönden basınımızın haber yaparken biraz daha dikkat etmelerini isterim. Çünkü biz çok emek veriyoruz ki çocuklarımız geleceğe umutla baksın. Bu çocukları yetiştirmek kolay değil. Bir nesil 20 yılda yetişiyor. O zaman hep birlikte sorumlu davranarak bu nesli yetiştirmeliyiz.
URFA EŞİTİ OLMAYANLARLA KIYASLANMAMALI
Urfa üzerinde karamsar bir tablo oluşturmak bir zulümdür. Çünkü biz o zincirleri kırdık. Artık 60 kişilik sınıf dönemi bitti. Her türlü bilgiye erişim sağlanan yerlerimiz var. Bunlar yan yana gelince başarı gelir. Olumsuzluklar üzerine yoğunlaştığımız zaman dışarıdan herkes bu şehrin olumsuz, kötü bir şehir olduğunu söyler. Bu haberleri okuyan öğretmenimiz Urfa’da görev yapmak ister mi? Bu fotoğrafı ortaya koymak kimsenin hakkı değil. Sıralama yapılırken eşitler ve denkler arasında yapılır. Biz eşit ve denk olmadığımız bir şehirle sıralamaya tabi tutulursak bu büyük bir hakarettir. Bursa, Eskişehir gibi illerle Urfa arasında bir denklik yoktur. Böyle bir kıyas ve sıralama yapılamaz. Böyle yapmadığımız zaman da böyle bir tablo çıkar ve çalışan insanlara hakaret ederiz, emeğine saygısızlık yapmış oluruz. Bunları artık değiştiriyoruz. Urfa gelişiyor, başarıları artıyor, pırıl pırıl öğrencilerimiz var başarılarımızı artırmak istiyoruz. kaynak Şanlıurfa Olay

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi