enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,8036
EURO
34,7732
ALTIN
2.506,80
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
24°C
Adıyaman
24°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C

Psikolog Karakayalı’dan Cinsel İstismar Uyarısı-Videolu Haber

Psikolog Karakayalı’dan Cinsel İstismar Uyarısı-Videolu Haber
REKLAM ALANI
Simya Koleji Rehberlik Koordinatörü Psikolog – Çift ve Aile Terapisti Ebru Karakayalı, aileleri cinsel istismar konusunda uyardı.
Karakayalı, yaptığı açıklamada, “Biz bu konuda psikologlar olarak aileleri uyarıyoruz. Cinsel istismar uğramamaları için çocukları 2 yaşından itibaren aileler, çocuklarına cinsel eğitim vermeleri gerekiyor. Bu ne demek; çocukların vücudunu tanımaları gerekiyor. İki yaşından itibaren burnumuz, ağzımız, gözümüzü anlatırken cinsel organları da çocuklara mutlaka ailelerin öğretmesi gerekiyor. İyi, kötü dokunuşlardan bahsederiz. Cinsel organları anlatırken iç çamaşırımızın olduğu bölgeleri anne, babamız dışında hiçbir kimsenin dokunmaması gerektiğini, üstüne basa basa çocuklarımıza öğretmemiz gerekiyor. Yani anne, babalar 2 yaşından itibaren çocuklara organları ile alakalı bilgi verip bu bilgi verdikten sonra yapılması gerekenlerle alakalı mutlaka bilinçlendirme çalışması yapılması gerekiyor. Günümüzde çok önemli bir konu”dedi.- ÇOCUKLARA İYİ EĞİTİM VERİLMESİ GEREKİYOR

Çocuklara iyi eğitim verilmesi gerektiğinin altını çizen Karakayalı, şöyle devam etti:

“Şuan duyuluyor olması önceden olmadığı anlamı taşımıyor aslında. Sadece günümüzde veliler, aileler daha bilinçli, çocuklar daha çok zaman geçiriyor. Bu iyi bir şey, öğreniliyor olması iyi bir şey ama bununla birlikte çocuklara bununla alakalı iyi eğitim verilmesi gerekiyor. Bu eğitimin okullarda olması gerekiyor. Simya Koleji olarak önümüzdeki sene birinci sınıftan, altıncı, yedinci sınıfa kadar çocuklara cinsellikle alakalı vücutlarını tanımaları ile alakalı eğitim veriyor olacağız. Bu gerçekten önemli bir konu. Bu travmatik bir durum, çocuk yaşadıktan sonra bu durumu mutlaka destek alınması gerekiyor. Aile sabırla dinleyecek. Başına geldiği zaman çocuğun başına gelip gelmediğini anlaması içinde ailenin, annenin, babanın, evdeki bireylerin, mutlaka çocukla iyi ilişkiler içinde olması gerekiyor. Çocuklarını iyi gözlemlemiş olması gerekiyor. Çocuk gün içinde normal davranıyordur. Ama bir durumla karşı karşıya kalırken yakını tarafından,  aslında kim tarafından olduğu değil kim tarafından olursa olsun aile çocuğunu iyi gözlemliyorsa, çocuğundaki davranış değişikliklerini tespit edip çocuğuyla da anlayışlı bir şekilde konuyla ilgili bilgi alması gerekiyor”

– BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİLMELİ

Çocuklarda belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Karakayalı, “Çocukta fiziksel belirtilerde görülebiliyor. Genital bölgede kızarıklık olabiliyor. Çocukta uyku bozukluğu olabilir, yeme bozuklukları başlayabilir. Çocuk normalde çok sağlıklı, uyku uyuyordur ama birden uykularından sıçrayarak uyanıyorsa, yeme bozukluğu başlamış ise, insanlarla olan ilişkisinde bir değişiklik başlamış ise; anne, babanın evdeki bireyin, her kim o çocukla ilgileniyorsa o kişinin mutlaka çocuğu karşısına alıp yargılamadan, suçlamadan çok fazla kaygılanmadan, endişe gözetmeden çocuğu sabırlı bir şekilde dinlemesi gerekiyor”ifadelerini kullandı.

– ÇOCUKLAR İYİ GÖZLEMLENMELİ

Çocukların iyi gözlemlenmesi gerektiğini dile getiren Karakayalı, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Çocuğunuzu iyi gözlemleyin, eğer çocuk dışarıda bir kediye zarar veriyorsa, o kediyi alıp atıyorsa veya bir böceği çok rahat bir şekilde eziyorsa, yaptığı kötü davranıştan dolayı kendini iyi hissediyorsa, o çocuğun mutlaka destek alması gerekiyor. Bu konularda iyi gözlem yapılması gerekiyor. Bilinçlendirmenin buradan başlaması gerekiyor. Eğer sizin çocuğunuz kediyi boğazlıyorsa, aslında bütün hayvanlar ile ilgili konuşmak istiyorum. Çocuğunuz hayvanlara karşı merhamet hissetmiyorsa, vicdan duygusu, empati kurmuyorsa, acı çektiğini düşünmüyorsa, acı çektiğini düşünüp çocuğunuzun hoşuna gidiyorsa, mutlaka buralardan destek almanız gerekiyor. Tabi böyle bir çalışma yok. Her hayvana zarar veren kişi ilerisinde mutlaka insana da zarar verir diye net bir çalışma yok ama son yaşadığımız Eylül, Leyla örneklerinde gördüğünüz gibi daha öncesinde yaşadığımız dünyada, Türkiye’de gördüğümüz örneklerde çok sık yaşıyoruz bunu. Eğer çocuğun empati gücü gelişmemişse, çocuk yaşlarda vicdani ve merhamet duyguları iyi gelişmemişse, o kişi ileride mutlaka insana zarar verebiliyor. Buralar da iyi gözlem yapıp, çocukken empati duygusu geliştirmemiz, vicdanlı, merhametli çocuklar yetiştirmemiz gerekiyor. Topluma iyi bireyler kazandırmak istiyorsak, çocuğu 2 yaşından itibaren nasıl eğittiğimize bakmamız gerekiyor. Bizim toplumda iyi eğitilmiş insanlara ihtiyacımız var. Ahlaken, vicdanen, temiz iyi niyetli insanlara ihtiyacımız var. Buralarda iyi gözlem yapmak gerekiyor”

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi