enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3695
EURO
35,0050
ALTIN
2.325,46
BIST
9.127,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Açık
25°C
Adıyaman
25°C
Açık
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Parçalı Bulutlu
25°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C

Pazara Giden Adıyamanlılar Eli Boş Dönüyor

Pazara Giden Adıyamanlılar Eli Boş Dönüyor
REKLAM ALANI
11.02.2019
0
A+
A-

Adıyamanlılar, yapılan zamlarla birlikte pazardan eve eli boş döndüklerini söylediler.

Sebze ve meyve ile birlikte birçok temel tüketim gıdalarına gelen zamlar vatandaşların pazarlardan eli boş dönmesine neden olurken esnaf da satış yapamadan evine dönmek zorunda kaldığını söyledi.Dağlık bir bölgede küçük arazi parçalarına sahip olduklarını dile getiren Adıyaman’ın Çelikhan ilçesi sakinleri, arazilerinin tahıl üretimine uygun olmadığını bundan dolayı sadece tütün ekmek zorunda olduklarını belirterek, tek geçim kaynakları olan tütünden de elde ettikleri gelirin çok düştüğünü ifade ettiler.

-“PAZARA GELDİM ELİ BOŞ DÖNÜYORUM”

Pazara alışveriş yapmak için geldiklerini ancak ekonomik sıkıntılardan dolayı alışveriş yapamadıklarını ifade eden vatandaşlardan Ebubekir Derici, “İstediğim alışverişi yapamıyorum. Çünkü neye dokunsan elini yakıyor. Pazara geldim eli boş eve dönüyorum, her şey ateş pahası. Bunun sebebi nedir? Çocuklarıma sebze almaya geldim ancak alacak param yok. Bir marul alamıyorum, 5 lira olmuş. Bir kilo mandalina 3 lira. Atalarımızdan bu yana tütün ile uğraşıyoruz. Tütün de artık bitmiş. Çelikhan halkı olarak mağdur olmuşuz. İki senelik ürünümüz elimizde kalmış, gitmiyor.” dedi.

Tek gelirleri olan tütünün para etmemesinden şikâyet eden Ali Etin ise, “Pazara geldim elim boş dönüyorum, bir şey alamadım. Para yok. Tütünümüz para etmiyor. Bir dönüm tarlam var. Ben bu tarlaya ne ekeceğim ne biçeceğim. Ben nasıl geçineceğim? Üç tane çocuğum var, okula gidiyor. Ekonomi sıfır. Çelikhan hep dağlık. En zengin olanın en fazla 5 dönüm arazisi var.” şeklinde konuştu.

Ali Akan isimli vatandaş ise şunları söyledi: “Fiyatlar oldukça yüksek. Tütünlerimiz para etmiyor. Tütün konusunda şikâyetlerimiz çok. O yüzden millet mağduriyet yaşıyor.  Özellikle de kışın çok mağdur oluyor. Bazı arkadaşlarımız evine odun, kömür almakta gerçekten zorlanıyor. Ama her şeye rağmen biz buna da şükrediyoruz. Pahalılık var, olabilir fakat halk olarak sıcakkanlı insanlarız olması hasebiyle yine de durumumuz iyidir.”

-“VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ YOK”

Daha önceleri aldığı maaş ile iki aileyi geçindirdiğini ancak şuan aldığı maaş ile bir aileyi dahi geçindiremediğini dile getiren Mehmet Sel, “Çelikhan’ın geçim kaynağı tütündür. Tütünde de biraz kısıtlama var. Piyasa satışı durmuş. Piyasalarda fiyatlar çok yüksek. Vatandaşın alım gücü yok. Ben bir emekliyim. 2006 yılında emekli olduğumda aldığım 850 lirayla 2 aileyi geçindiriyordum. Bugün asgari ücretten daha fazla maaş alıyorum, aldığım para 2006 yılına göre yüzde yüz artış olmuş. Fakat vatandaş geçinemiyor, geçim çok zor olmuş.” dedi.

Her şeye zam geldiğini, bu durumun da kendilerini çok kötü etkilediğini dile getiren Sel, şöyle devam etti:

“Sadece sebze değil, her şey çok yüksek. Daha önce 100 lira ya yaptığınız alışveriş için şimdi 600 lira gerekiyor aynı şeyleri almak için. Ben bir emekli olarak bu sıkıntıları yaşıyorsam cebinde parası olmayan, işi olmayan, kazma kürekle çalışan yevmiyeci vatandaşlar nasıl geçinecek? Ben her ay diğer aya borçlu olarak giriyorum. Her ay borçlarımızı diğer aya erteliyoruz. Aldığımız maaşın iki katı kadar giderimiz oluyor. Ekmek, yağ, her şeyin fiyatı yüksek durumda. Piyasalarda belirsizlik var. Vatandaş ekmeğe muhtaç, istediği gıdayı, vitamini alamıyor.”

Çelikhan’ın dağlık bir alan olduğunu, bundan dolayı ekim alanlarının kısıtlı olduğunu dile getiren Nedim Coşkun isimli vatandaş ise,”Çelikhan’ın geçim kaynağı tütündür. Tütün de şu an para etmiyor. Ekimini bir ara yasakladılar. Bu da hiç iyi olmadı. Çelikhan’da tütün olmayınca kimsede para olmuyor. Şu an para sıkıntısı var. Kimse bir şey alamıyor. Esnaf da iş yapamıyor. Tütün para ettiği zaman her çarşamba burada herkes alışveriş yapardı. Ama şimdi kimse alış veriş yapamıyor. Buna bir çözüm üretseler iyi olur. Buranın araziler küçüktür. En büyük arazi 5 dönümdür. Burada buğday ve arpa olmuyor. Tütünden başka bir şey ekemiyoruz.” dedi.

Kaynak:PHA

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi