enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5609
EURO
34,7605
ALTIN
2.492,10
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
25°C
Adıyaman
25°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
24°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
27°C

‘MURSİ İÇİN İSTİŞARELER SÜRÜYOR’

‘MURSİ İÇİN İSTİŞARELER SÜRÜYOR’
REKLAM ALANI
18.05.2015
0
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Mısır’ın eski cumhurbaşkanı Mursi hakkındaki idam kararı için “Suudi Arabistan başta olmak üzere, Katar ve diğer Körfez ülkeleriyle istişaremiz devam ediyor” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlediği basın toplantısında Mısır’da darbeyle devrilen Muhammed Mursi için verilen idam kararı hakkında konuştu.

Kalın, “Mursi hakkındaki idam kararıyla ilgili, Türkiye’nin uluslararası kuruluşlar nezdinde bir girişimi söz konusu mu? Sayın Cumhurbaşkanının, Suudi Arabistan’la bu konuyu görüşmesi söz konusu mu?” sorusuna cevap verdi:

“Bu konuyla ilgili Suudi Arabistan başta olmak üzere, Katar ve diğer körfez ülkeleriyle istişaremiz devam ediyor. Uluslararası girişim anlamında da şu anda mevcut mekanizmaları gözden geçiriyoruz. BM İnsan Hakları Komisyonu başta olmak üzere konuyla ilgili mekanizmaları hareke geçirmek için gerekli girişimleri yakın bir zamanda başlatmayı planlıyoruz.”

Konunun küresel önemi olduğunu belirten Kalın, “Çünkü hem idam cezalarının hem de bunların bir şekilde infaz edilmesi, sadece Mısır’ı değil, bütün Ortadoğu’yu kaosa sürükleyecek bir gelişme olacaktır. Zaten insanların vicdanında açık ve net bir şekilde mahkum ettiği bu kararların, uluslararası kurum ve kuruluşlar nezdinde de açıkça mahkum, ret edilmesi büyük önem taşıyor” dedi.

Kalın, Mısır’da Mursi’nin de aralarında olduğu 106 kişiye verilen idam cezası için “adaletin infazı” ifadesini kullandı. “Dün darbeye karşı çıkmayanlar, bugün bu idam cezaları konusunda sessizdir. Bu kararlar sadece adaletin infazı değildir, aynı zamanda bunlara karşı sessiz kalmak, sesini yükseltmemek ya da çok cılız cevaplar vermek de aslında aklın ve vicdanın sükûtundan başka bir şey değildir” dedi.

Türkiye’nin bu konuda son derece net bir tavır aldığını belirten Kalın, dünya kamuoyunu da bu noktada sesini yükseltmeye davet etti.

Özellikle Batı demokrasilerinin, Mısır darbesi ve idam cezaları konusunda, son derece cılız, öznesi olmayan açıklamalarını esefle karşıladıklarını dile getiren Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyanın her yerinde, her konumda demokrasi havariliği yapan ülkelerin, Mısır’daki bu hukuk katliamı ve demokrasi fecaati karşısında sessiz kalması kabul edilebilir bir durum değildir. Buradaki darbeye ve sonrasında yaşanan hukuksuzluklara sessiz kalmak demek, bundan sonra da dünyanın hiçbir yerinde, demokratik seçimle iş başına gelen yönetimlerin hiçbir garantisinin olmadığı, o yönetimlere oy veren seçmenlerin oylarının hiçbir anlamının, değerinin olmadığı manasına gelir ki böyle bir dünyada sizin ilkeli, gerçekçi bir dış politika izlemeniz de asla mümkün değildir

Al Jazeera

 

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi