enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5863
EURO
34,7960
ALTIN
2.509,75
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
24°C
Adıyaman
24°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Hafif Yağmurlu
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C

Kahta’nın atık suları ve yağmur suları sorunu

28.12.2018
0
A+
A-

 

Yıllardır Kahta’da yaşamı olumsuz etkileyen bir sorun hakkında yazmak istiyorum. Kahta’ya yağan her yağmurda Mustafa Kemal Caddesi başta olmak üzere neredeyse tüm Kahta’da hayatın durma noktasına geldiğini söyleyebiliriz.

Şehrin yaşanılır olması için yağmur sularının uygun şekilde şehirden uzaklaştırılması gerekmektedir. Bu yerine getirilmediği zaman yağmur yağması durumunda şehir sular altına kalabilmektedir. Eğer yağmur suları uzaklaştırılmazsa yayalara, trafiğe zarar vermekte ve kazalara sebep olmakta, zarar ve ziyana sebep olmaktadır.

Bölgemizin bir çok şehrinde olduğu gibi Kahta’ya da her yağmur yağdığında kanal sistemlerinin yetersiz olması nedeniyle iş yerlerine su giriyor, trafik aksıyor kısa süreliğine de olsa yaşam olumsuz etkileniyor. Burada yapılacak çalışmalar neticesinde, yağmur suyu kanal sisteminin yapılmasıyla sorun kalıcı olarak çözüme kavuşturulabilir.

Kahta’nın atık sular arıtma sistemi bulunmamakta. Kahta’nın yağmur sularının ayrık sistem kanalizasyonuyla şehirden uzaklaştırılması mantıklı olacaktır. Bu şekilde, arıtma sistemleri yapıldığında, arıtma masrafları azalacaktır. Halihazırda bir nevi birleşik sistem kanalizasyonu mevcut olup iyi işlememekte ve kesinlikle yetersizdir. Bu konuda iyi etütlerin yapılıp projelerin hazırlanması gerekmekte.

 

Binalar inşa edildiğinde yükseklik kodlarının iyi kontrol edilmesi gerekmektedir. Hem belediyenin hem de bina sahiplerinin bu yükseklik kodlarına bağlı kalması gerekmektedir. Yükseklik kodlarına uyulmadığından dolayı 30 yıl önce yolun yüksekliğinden 50 santim daha yüksek olan iş yeri girişi şu an yol seviyesinin altında kalmakta, çünkü yol yeni asfaltta 30 yıl içerisinde birkaç kez doldurulmuş ve öylece iş yeri girişleri yol seviyesinin altında kalmıştır. Yağmur yağdığında yağmur suyu kanal sisteminin eksikliğinden dolayı iş yerlerini su basmakta. Bu yükseklik kodlarını Belediyenin kontrol etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde tüm şehir sorun yaşamaktadır.

Tabii ki gelecekteki durumu dikkate almaksızın yapılan kötü projelerin bedelini hep birlikte ödüyoruz. Nasıl olsa aynı gemideyiz!

Hayırlı Cumalar..

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi