enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
24°C
Adıyaman
24°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Açık
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
28°C

İstanbul’da Adıyaman’lıların Esenler Nar ve Çiğköfte Festivali

İstanbul’da Adıyaman’lıların Esenler Nar ve Çiğköfte Festivali
REKLAM ALANI
17.11.2014
0
A+
A-

FESTİVALDE 5 TON ÇİĞKÖFTE 15 TON NAR

Esenler’de düzenlenen “Esenler Nar ve Çiğköfte Festivali”nde 5 ton çiğköfte, 14 ton nar ile 1 ton nar suyu vatandaşlara ikram edildi.

Rizelilerle “Hamsi Festivali”, Trabzonlularla “Kara Lahana Festivali”, Kayserililerle “Mantı Festivali” gerçekleştiren Esenler Belediyesi, bu kez Adıyaman lezzetlerini Esenler’e taşıdı ve Adıyamanlılarla “Esenler Nar ve Çiğköfte Festivali” düzenledi.

Esenler Belediyesi ile Esenler Adıyamanlılar Derneği’nin geçtiğimiz yıl Türkiye’de bir ilk olarak organize ettiği Çiğköfte Festivali, bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Esenler Dörtyol Meydanı’nda düzenlenen festivale; AK Parti İstanbul Milletvekili Ünal Kacır, Kahta Kaymakamı Musa Baştürk, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Kahta Belediye Başkanı Abdurrahman Toprak, Esenler Müftüsü Halil Şekerci, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcıları, bazı Belediye Meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

1 YILDA 2 KEZ

Festival, Adıyaman Folklor Ekibi’nin gösterileri ve Adıyaman Harfane Grubu’nun konseriyle başladı. Programın açılış konuşmasını ise Istanbul Çiğköfte ve Etsiz Çiğköfteciler Esnaf Sanatkarlar Derneği (ÇİĞDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Turan yaptı. Turan, “Bulgur, ceviz, isot ve çeşitli baharatlarla oluşan çiğköftede farklı bir tat alacaksınız. Esenler’de 1 yılda 2’nci festivalimizi yapıyoruz” dedi. Çiğköftenin tarihinden bahseden Turan, “Çiğköftenin tarihi Hz. İbrahim’e dayanır ve Anadolu’nun ortak kültürüdür” dedi.

MUHABBET YOĞURDUK

Programda söz alan Esenler Adıyamanlılar Dernek Başkanı Hüseyin Sevinçtekin de “Özellikle sonbahar akşamlarında misafirlerimize çiğköfte ve muhabbet yoğururuz. Çiğköfte ile yoğrulan bu muhabbeti istedik ki tüm dünyaya yayalım. Ayrıca nar da cennet meyvesidir. Adıyaman’da topladığımız narları buradaki misafirlerimize sunuyoruz” diye konuştu.

EŞSİZ LEZZET ESENLER’DE

Kahta Belediye Başkanı Abdurrahman Toprak da, “Esenler Belediyesi’ne ve Başkanımız Mehmet Tevfik Göksu kardeşimize Adıyaman’ın bu eşsiz lezzetini Esenler’e taşıdığı için teşekkür ediyorum. Bu tanıtım, İstanbul’u da Esenler’i de mutlu etti” dedi.

ANADOLUNUN ÖNEMLİ FONKSİYONU

Programda konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu sözlerine, “Bizim çocuklarımız bizim geldiğimiz toprakların geleneğini, değerlerini, lezzetini tanısın diye bu festivalleri düzenliyoruz” diyerek başladı. “Çiğköfte Anadolu’nun çok önemli bir fonksiyonunu icra eder” diyen Göksu, “Çiğköfte, kışın insanların buluşmasına vesile olan çok önemli bir araçtır. Dostluğu ve kardeşliği bir arada bulunduran çiğköfteyi biz de Esenlerli kardeşlerimizle buluşturuyoruz. Aradığımız muhabbeti bu şehrin sokaklarında buluşturalım istiyoruz” şeklinde konuştu.

ADIYAMAN’DA NAR BEREKETİ

Çiğköfteye nar festivalini de eklemelerinin sebebini de açıklayan Göksu, “Bugün bu festivale narı da eklememizin sebebi, nar Adıyaman’ın sembolü olmasa da son dönemde çok ciddi miktarda Adıyaman’da yetiştiği için bunu vatandaşlarımıza ikram edelim istedik ve 14 ton nar ile 1 ton nar suyunu sizlere sunduk” dedi.

BİRLİĞİMİZİN TİMSALİ

Kahta Kaymakamı Musa Baştürk de, “Çğköfte farklı duygu ve düşüncelerin ham iken muhabbetle yoğrulmasıyla ikram ediliyor. Nar da birlik ve beraberliğimizin timsali bir meyvedir” dedi.

SOSYAL BELEDİYECİLİK ÖRNEĞİ

AK Parti İstanbul Milletvekili Ünal Kacır ise, sosyal belediyeciliğin önemine dikkat çekerek, “Belediyecilik sadece yol, park – bahçe yapmak değil sosyal faaliyetleri devamlı sürdürmektir. Çiğköfteyi çok tanıyoruz da narı ve faydalarını bilmemiz açısından çok önemli bir festivalde buluştuk” diye konuştu.

HEM YOĞURDULAR HEM İKRAM ETTİLER

Konuşmaların ardından plaket takdimlerine geçildi. Daha sonra protokol üyeleri çiğköfte tepsisinin başına geçerek kolları sıvadı ve eldivenleri de taktıktan sonra ustalarla birlikte çiğköfteleri yoğurdu. Ardından da dağıtım alanına geçen protokol üyeleri, çiğköfte dürümleri  ve narları elleriyle vatandaşlara ikram etti. Festivalde, ustalar aynı anda dev tepsilerde çiğköfteleri yoğurdu, 5 ton çiğköfte on binlerce kişiye dürüm içinde ikram edildi. Ayrıca 14 ton nar ve 1 ton nar suyu da dağıtıldı.

BİR DE MÜZİK ZİYAFETİ…

Festivalde doyumsuz çiğköfte ve narın yanında Adıyaman yöresine özgü müzik ziyafeti de sunuldu.  Türk Halk Müziği’nin sevilen isimleri Kâhtalı Mıçe, Ramazan Garipses, Haşim ve Gülistan Tokdemir de konser verdi.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi