enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3753
EURO
35,0555
ALTIN
2.326,55
BIST
9.096,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Açık
25°C
Adıyaman
25°C
Açık
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
25°C

   GENEL SEÇİMLERDE KAHTA BÖLGEMİZ

   GENEL SEÇİMLERDE KAHTA BÖLGEMİZ
REKLAM ALANI

Nihayet tarihsel gelişmelere gebe 7 Haziran 2015 seçimlerine 15 gün kaldı. Bölgemizde halihazırda yeterince seçim propagandası da yapılmış bulunmakta…

Şu tespitle başlayalım: Adıyaman seçmeni hükumet kurma ihtimali en yüksek olan partiye oy vermeye eğiliminde olmuştur. Adıyaman seçmenleri 2002 ve 2011 seçimlerinden sonra 4 milletvekiliyle temsil edildi. Bu eğilimin arkasında iktidar nimetlerinden faydalanma olasılığı düşünülebilir. Bu çerçevede Kahta bölgemizin olası hükumetteki temsili yetini irdeleyelim:

Aday adaylığı sürecinde Kahta bölgesinden onlarca aday adayı medeni cesaretini gösterdi. Fakat hiçbirine adaylık verilmedi. Gerçi ben bazıları inanmamalarına rağmen yazılarımda bunun böyle olacağını öngörmüştüm.. Ve hatta bazı arkadaşlarımız bana kızmışlardı… ama maalesef tezim doğru çıktı…

Bu soruyu Sn.Ahmet Aydın’a sorarsak eminim şöyle diyecektir ‘’ ben Kahta’lı değil miyim?’’ Tabii ki Kahta’lı, hem de Ariket mahallesinden ve Kolık’in yerlilerinden.

Fakat sorun şu; Kendileri parti içerisindeki konumları gereği çok yoğun olduklarından yeterince Kahta bölgesine gelemeyebilirler. Fakat seçmenler ise daha rahat görüşebilecekleri bir Kahtalı vekilleri de olsun isterlerdi. Çünkü seçmenler Sn. Aydın’ın bakan olması gerektiği inancında. Adıyaman siyasi tarihinde bir ilk beklenmektedir. Hal vaziyet böyle iken daha çok mahalli düzeyde de uğraşacak bir milletvekili beklentileri de vardı. Fakat hayal kırıklığına uğradılar.

Kahta hem nüfus olarak hem de stratejik coğrafik sebeplerden yüksek öneme sahip bir ilçe. Dolayısıyla keşke Kahta’mızın bir adayı daha olsaydı. Kahta’nın il düzeyinde bir ilçe olduğuna inanmaktayım. Çünkü Adıyaman ilinin ikinci merkez ilçesi konumundadır. Kahta merkezi Gergerliler, Sincikliler için hatta Samsatlılar için bir merkezdir.

Kulislerde dolaşan bir başka iddia da bazı Merkez ilçe siyasetçilerimizin genel merkeze serzenişte bulundukları yönünde. “Efendim, geçen genel seçimlerde Kahta asıllı üç vekil seçildi, bu merkez ilçede sıkıntı yarattı”. Oysa Kahta asıllı üç milletvekili tezi gerçek değildi;bence sadece Mehmet Metiner ve Ahmet Aydın Kahta asıllı olarak sayılabilir. Aslında Sayın Metiner daha çok İstanbullu sayılabilir. Çünkü ömrünün büyük bir kısmını orada geçirip meslek kariyerini de orada gerçekleştirmiştir. Nitekim bu seçimlerde de İstanbul’dan aday yapıldı. Ama Adıyaman merkez bölge siyasetçilerinin çabalarının sonuç aldığını görmekteyiz. Kahta’da kariyer yapmış, başarılı, herkesin çok yakından tanıdığı mahalli birileri daha iyi olurdu düşüncesi halkta devam etmekte.

 

KAHTA’DA DENGELER DEĞİŞİYOR MU? ACABA…

7 Haziran seçimleri Kahta’ya hareket getirdiğini gözlemliyoruz. Sebeplerden bir tanesi Sn Dengir Fırat’ın HDP Mersin Milletvekili adayı olması. Sonrasında Eski Kahta Belediye Başkanı Sn. Ahmet Turanlı’ ve ailesinin HDP saflarına katılması. Sn. Fırat’ın Kahta Siyasetine bir hareket getirdiği doğru. Üç dönem Kahta Belediye Başkanı olan Sayın Ahmet Turanlı’nında heyecan katacağı aşikar. Burada her kesimin  merak ettiği Sincik Seçmeni.

Sincik Seçmenlerinın, bilindiği gibi, % 95,7 si Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sn. R.T. ERdoğan’ı seçerek Sincik’i Türkiye Şampiyonu yapmıştı. Sincik’i önemli kılan noktada burası. AK Parti bu seçimde de aynı başarıyı göstermenin peşinde, HDP Adayı Sn. Fırat’in her fırsatta ‘’benim memleketim, siyasete başladığım yer’’ dediği kalesinde galibiyet peşinde…

Bu çerçevede Sn. Ahmet Aydın’ın Kahta bölgesine büyük bir önem verdiğini gözlemliyoruz. Kahta bölgesinde yeni denge itibariyle AK Parti kendini yeniden ispatlatma amacında. Her ne kadar geçen dönem Kahta bölgesini Sn. Metiner yönettiyse de bu yeni dönemde seçimdeki başarı da başarısızlık ta Sn. Aydın’ın hanesine işlenecektir.

Adıyaman genelindeki bazı küskün aday adaylarının ve AK Partiden ayrılıp HDP’ye geçenlerin AK Parti oy oranını etkileyecekleri tahmin edilmekte.… Fakat Sincik’te ise durumun farklı olabileceğini sanıyorum. Çünkü Sincik Seçim Şampiyonu faydalarını gördü ve bir de tarihinde bir Cumhurbaşkanına ev sahipliği yaptı. Sn. Fırat Sincik Kurtuluş Savaşının temellerinin atıldığı yerdir anlamında bir konuşma yaptı Sincik’te. Sincik’in yola kavuşması için çok çaba sarfettiğini belirtti. Sn. Cumhurbaşkanı Sincik’i ziyaret edince Sincikliler duble yol talebinde bulundular.

Temennimiz seçim sonucu ne olursa olsun, yapılan Sincik yolu olsun, bölge insanı hak ettiği hizmeti ve huzuru bulsun!

 

Kemal Kutlu

 

 

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi