enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3724
EURO
34,9981
ALTIN
2.325,89
BIST
9.095,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Açık
25°C
Adıyaman
25°C
Açık
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
25°C

ADIYAMAN BELEDİYESİNDEN, ANAOKULUNUN BAŞLATTIĞI PROJEYE TAM DESTEK

ADIYAMAN BELEDİYESİNDEN, ANAOKULUNUN BAŞLATTIĞI PROJEYE TAM DESTEK
REKLAM ALANI
08.01.2016
0
A+
A-

 

   

 
Adıyaman Korucular Anaokulu tarafından, atık yağların doğaya salınmasının önüne geçmek için başlatılan projeye Adıyaman Belediyesi ile Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tam destek verdi.

Atık yağların zararlarına dikkat çekmek ve gerek öğrencilerin, gerekse velilerin bu konuda bilinçlenmesi için bir proje hazırlayan Adıyaman Korucular Anaokulunun projesi Adıyaman Belediyesi başta olmak üzere ildeki yetkili kurumlardan tam destek gördü.

Nüfusun sürekli arttığı ve doğal kaynakların hızla tükendiği bir dünyada çevre sorunlarının giderek önem kazandığına dikkat çeken Korucular Anaokulu Müdiresi Ayşe Sevinç ile okul yöneticilerinin, çevreye duyarlılık göstermek ve bilinçli bireyler ile toplum oluşturabilmek amacıyla hazırladıkları projeye destek vermek amacıyla okulda bir basın toplantısı düzenleyen Adıyaman Belediyesi Başkan Yardımcısı M. Said Kutlu, Adıyaman Milli Eğitim Müdürü Seyfi Özkan ve Adıyaman Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret Onhan, herkesi bu projeye destek olmaya davet etti.

Programın açılış konuşmasını yapan Okul Müdiresi Ayşe Sevinç, projelerine destek veren yetkililere teşekkür ederek, “Öğrencilerimizi, velilerimizi ve halkımızı bitkisel atık yağların çevreye zararları hakkında bilinçlendirmek için ‘Çevreci Minikler Çevremizi Koruyor’ sloganı ile bu işbirliği protokolünü hazırladık. Bu proje ile çocuklarda doğaya ve çevreye merak uyandırmayı, onları bilinçlendirmeyi, küçük yaşta doğa ve çevre bilincini aşılamayı, sorumluluk almalarını sağlamayı hedefliyoruz. Çünkü biliyoruz ki, kızartma amacıyla kullanılan yağlar defalarca kullanıldığında polar sayıları yükselir ve kanserojen madde haline gelir. Kullanılmış yağ kesinlikle bekletilip tekrar kullanılmamalıdır. Bekleyen yağın peroksit değeri yükselerek oksitlenir ve bağışıklık sistemine zarar verebilmektedir. Kızartmalarda kullanılan bitkisel yağların tekrar kullanılması mide ve kolon kanseri gibi hastalıklara sebep olmakla birlikte, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini büyük ölçüde arttırabilmektedir. Ayrıca 1 litre atık yağ bir milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir. Toksik özelliğe sahip bu yağlar yeraltı sularına karışarak kısıtlı olan temiz su kaynaklarını içilemez hale getirir. Kirlenen yeraltı sularını temizlemek çok pahalı ve zordur. Yeraltı suları her ülke için önemli bir içme suyu kaynağıdır. Atık bitkisel yağların çöpe atılması durumunda ise yağmur suları ile karışarak toprağa sızar. Yeraltı sularıyla nehirlere, göllere ve denizlere ulaşan atık bitkisel yağlar kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir. Denizlere ve göllere ulaşan atık bitkisel yağlar su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen geçişini önler, zamanla suda bozularak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır. Balıklara ve diğer su canlılarına zarar verir ve denizanası oluşumunu arttırarak kirliliğe neden olur. Bunların yanında kullanılmış kızartmalık yağların lavaboya dökülmesi durumunda ise kanalizasyon sistemine gidecektir. Lavaboya dökülen yağlar şehir kanalizasyon sistemine ulaşmadan önce lavabodan atık sularla birlikte akarken yapışkan yapısı nedeniyle atık su içerisindeki katı maddeleri de bağlayarak bina içindeki borulara yapışır. Borunun kullanılabilirlik hacminin daralmasına ve tıkanıklıklara neden olmaktadır. Kanalizasyon sistemi içindeki katı atıklar da boru yüzeylerine yapıştırarak tıkanıklıklara sebep olur. Yoğun yağışlarda taşkın ve sel olmasının ve hatta bu sebeple can kayıplarının olmasının en büyük sebeplerindendir” diyerek, atık yağların zararları hakkında bilgiler verdi.

Daha sonra Adıyaman Belediyesi, Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü arasında projenin geliştirilmesi için bir protokol imzalandı. Protokol töreni öncesi bir açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdürü Seyfi Özkan, projenin hayata geçirilmesine vesile olan Korucular Anaokulu yöneticilerini tebrik ederek, “Korucular Anaokulumuz tarafından başlatılan ve Adıyaman Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz paydaşlığında imzalanacak olan protokol ile geliştirilecek olan projemiz çerçevesinde 30’a yakın okulumuza yağ toplama aparatı dağıtıldı. Bu proje ile evlerde kullanılan atık yağlar, dönüşüm yoluyla sanayi sektöründe yeniden kullanılabilecek. İnanıyorum ki Adıyaman bu konuda örnek bir il olacaktır” diye konuştu.

Daha sonra söz alan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret Onhan ise şunları söyledi: “Müdürlük olarak temel hedefimiz yaşanabilir bir çevre ve marka şehirler felsefesiyle hareket etmektir. Bu anlamda bakanlığımız birçok projeye öncülük ediyor. Biz de müdürlük olarak şehrimizde yaşanan her türlü çevresel sorun için gerekli çalışmaları yapıyoruz ve ne zaman bu konular için gerek belediyemizden, gerekse müdürlüklerimizden destek istesek fazlasıyla alıyoruz. Ancak şimdiye kadar bizim başlattığımız çevresel projelerin aksine ilk kez bir okulumuz böyle anlamlı bir projeyi hazırlayıp, bize sundu. Bu duyarlılıklarından dolayı emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Son olarak söz alan Adıyaman Belediyesi Başkan Yardımcısı M. Said Kutlu ise atık yağların doğaya salınımının etkilerinin telafi edilemeyecek boyutlara ulaşabileceğini söyleyerek, “Çok küçük bir ihtimalde olsa, atık yağların içme suyuna karışması yada kanalizasyon şebekesine karışması insan sağlığını çok ciddi şekilde etkileyebilecek tehditler oluşturabilir. Korucular Anaokulumuz tarafından hazırlanan bu proje ile ilimizde bu olumsuzluğun önüne geçmek için ilk adımı atmış olacağız. İnşallah diğer kurumlarımızın da desteği ile atık yağların doğaya serbest salınımını tamamen engelleriz. Adıyaman Belediyesi oalrak biz elimizden geleni yapacağız. Bu projenin uygulamaya geçmesinde çok önemli bir görev üstlenen Korucular anaokulumuzun tüm bireyleri başta olmak üzere, paydaşlarımıza ve destekçilere şimdiden çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi